Колко ще плаща БНР на Музикаутор

Николаос Цитиридис 07 юли 2017 в 13:46 5089 1

Договорът между Музикаутор и БНР вече е факт. Той беше подписан на 21 юни след близо едногодишен спор за това колко да плаща националното радио на сдружението за колективно управление на права. Липсата на споразумение между двете страни доведе дори до това няколко месеца БНР излъчва музика без уредени авторски права.

Точните параметри на договора не бяха съобщени. Само бе отбелязано, че те са за поетапно увеличаване на авторските възнаграждения, каквото бе предложението на Музикаутор от началото на преговорите преди година.

Вместо за пет години обаче, възнагражденията ще се увеличават за три – до изтичането на мандата на настоящото ръководство на БНР.

Преди да изтече договорът между двете страни, БНР плащаше 1% от субсидията си за авторски права на Музикаутор, както и 4,5% от другите си приходи. Спорът се породи от факта, че Музикаутор поиска увеличение на процента от субсидията и по този начин БНР да бъде третирано като частните радиостанции.

Ръководството на радиото обаче не бе съгласно с това искане и конфликтът избуя. БНР сезира Комисията за защита на конкуренцията, чиято проверка срещу Музикаутор не е приключила. Имаше и заведено гражданско дело в Софийски градски съд срещу Музикаутор от БНР, но Темида отхвърли исканията на Радиото като неоснователни.

Какви са параметрите в новия договор между БНР и Музикаутор

По реда на Закона за достъп до обществена информация, OFFNews се сдоби с договора между двете страни. Споразумението е за 3 години, като за всяка процентът от субсидията за авторски права се увеличава. Така се получава следното:

За 2017-та година БНР ще плаща 2,12% (досега винаги е бил 1%). За 2018 - 2,62%, а за 2019 - 2,89%.

Освен процент от субсидията, Музикаутор ще получава и 4,4% от приходите на БНР от:

- реклама, спонсорство, търговски съобщения, излъчени в ефира на БНР (в това число - платени репортажи)

- дарения в полза на БНР с изключение на тези за обществено полезна дейност и съобщения в програмите му за дарителски акции и други благотворителни инициативи

- бартерни договори

- приходите от излъчването на реклами в уеб страниците на Радиото

БНР може да ползва отстъпки при плащанията при следните условия:

- 10% за дългосрочен договор за 3 или повече години

- 15% за размер на дължими годишни възнаграждения, след прилагане на дългосрочен договор, над 500 хил. лева

- 5% за авансово плащане

В договора има и клауза за случаите, в които БНР забави тримесечните отчети за излъчванията: 1000 лева на програма.

В споразумението влизат всички програми на Радиото: Христо Ботев, Хоризонт, Радио България, Пловдив, Варна, Благоевград, Стара Загора, Шумен, Видин, София, Бургас и Кърджали. Открие ли се нова радиостанция, БНР и Музикаутор ще се разбират допълнително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

07.07 2017 в 15:55

Бравос за такъви предприемачи като Мюзикаутор. Без скрупули изсмукват обществения ресурс като паяк пеперудка и никой не може да им каже копче. Дори КЗК.