Константин Каменаров е новият шеф на БНТ (обновена)

Мая Младенова, Николаос Цитиридис 23 август 2017 в 11:36 14422 3

Константин Каменаров е новият генерален директор на Българската национална телевизия. Това стана ясно преди минути след изказване на петимата членове на Съвета за електронни медии.

Изборът на СЕМ дойде след двудневни изслушвания на шестимата кандидати - Сашо Йовков, Валери Тодоров, Тома Иванов, Иван Гарелов, Емил Кошлуков  и Константин Каменаров.

Доверието си за Каменаров дадоха четирима от петимата членове на СЕМ - Розита Еленова, Мария Стоянова и Бетина Жотева и председателят София Владимирова. 

Емил Кошлуков, Иван Гарелов, Тома Иванов и Сашо Йовков не получиха нито един глас.

За избора на Каменаров против гласува Иво Атанасов. Негов фаворит в надпреварата бе Валери Тодоров. За избрания кандидат Константин Каменаров Иво Атанасов сподели своите резерви: "Много важно е националната телевизия да отразява различните идеи и убеждения в обществото. Останах с впечатление, че Константин Каменаров не схваща това изискване в неговата дълбочина. Не става въпрос само за отразяване на гледните точки на различните партии, а на различните идеи и убеждения."

Изборът на Константин Каменаров не бе неочакван. Той има журналистически и управленски стаж в телевизията, оглавявал е Ефир 2 и новините на Канал 1, бил е новинар и водещ, добре познат е на колегията. Явява се на конкурса за втори път, но при предишния конкурс СЕМ предпочете Вяра Анкова.

Според различни източници от телевизията изборът на Каменаров се приема добре на "Сан Стефано" 29, тъй като много от работещите там са работили преди години с него и споделят, че го одобряват като ръководител и го припознават като един от тях.

Изненада обаче бе, че първоначално соченият за фаворит Емил Кошлуков не получи нито един глас, макар че той представи силна концепция и се представи убедително по време на публичното изслушване вчера. Лоша шега вероятно му изигра включването в биографията му на стажа като програмен директор на телевизията на "Атака" Алфа. По закон кандидатите за генерален директор трябва да има поне 5 години стаж в телевизия, за да участват в конкурса. Членът на СЕМ Мария Стоянова например посочи, че именно тази част от биографията на Кошлуков я е накарала да не подкрепи кандидатурата му. Притеснения в този смисъл на вчерашното изслушване сподели и Иво Атанасов. Той коментира, че с избора си СЕМ не иска да предизвика остри публични критики и протести.

Какво предвижда в концепцията си новият генерален директор

Новият шеф на телевизията ще встъпи в длъжност веднага след като подпише трудовия си договор със СЕМ. Председателят на регулатора София Владимирова каза, че договорът ще бъде изготвен в най-кратък срок.

В профила си във фейсбук Емил Кошлуков поздрави новоизбрания директор и му пожела двойно повече зрители и програма, която да пази и развива истинските ценности в обществото.

"Благодаря на всички, които ме насърчиха и подкрепяха по време на конкурса. Щастливец съм, щом имам толкова приятели, не е никак малко това! Благодарен съм и за отзивите на хората от гилдията за представянето ми вчера. Похвала от професионалисти е високо признание, ценя го много", написа Кошлуков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8005

3

Йоана Цветанова

23.08 2017 в 14:04

Важното е новините да са в 20.00 часа.

8000

2

moriarti

23.08 2017 в 12:18

А честито на секретарките, стажантките и прочието млади моми у тАлАвизията! Излезе ви късмета. Тоз, ако не друго, то поне ощастливява целокупния женски състав от години. Малко е несериозен за шеф, ама кой ти гледа...

21061

1

рамбо

23.08 2017 в 11:42

Явно човекът добре си е подковал нещата, прочел е автобиографията на Вожда и знае от къде духа вятърът.Честито и на баба Радина, която сега ще води новините по БНТ поне до 70 годишнината си