Кошлуков: Устоявам на натиск, ще пазя демокрацията и в БНТ (обновена)

Мая Младенова 22 август 2017 в 17:25 5090 0

Снимка OFFNews

Емил Кошлуков

Удържам на натиск и пазя демокрацията. Доказал съм го неведнъж в кариерата си. Ако бъда избран за генерален директор на БНТ, ще гарантирам пълна редакционна и продуцентска независимост.

Това заяви на няколко пъти по време на представянето си пред СЕМ кандидатът за директор на националната телевизия Емил Кошлуков. Той бе един от шестимата допуснати до финала на конкурса.

В началото на своето изложение политикът журналист коментира, че е работил с всички големи телевизии у нас през последните 12 години и това му дава основание да се чувства достатъчно подготвен за поста на "Сан Стефано" 29.

В концепцията си той акцентира на новите технологии и мултимедийното съдържание и разпространение на БНТ, тъй като по думите му телевизията с модела "всички пред екрана", каквато я познаваме, вече е отживелица. Днес всеки гледа на отделен екран и БНТ трябва да се адаптира към новата реалност. Затова БНТ трябва да присъства в популярните интернет платформи като например Фейсбук и Инстаграм, да налага марката и съдържанието си и там, посочи той.

Емил Кошлуков направи подробен анализ на спецификата на БНТ като обществена медия и предизвикателствата пред нея в среда, изпълнена с комерсиални медии. Изрази убеждение, че със своя ресурс медията може да произвежда по-красиво, интелигентно и интересно съдържание, което да е по-гледано. В тази връзка предвижда да се създаде дирекция "Мултимедия" с кросмедиен нюзрум и редактори за мултимедийните платформи. Друга стратегическа реформа е отдел за анализи и проучвания, който да задава новите тенденции, да насърчава добрата реализация и да определни еталони за заплащането. Според него сега заплатите в БНТ са ниски и телевизията няма как да запази кадрите си, ако не действа в посока увеличаване.

Кошлуков предвижда и по-достъпно съдържание за незрящите и глухонемите, повече авторска продукция за деца.

Новият шеф на телевизията ще встъпи в длъжност веднага след като подпише трудовия си договор във СЕМ. Председателят на съвета София Владимирова каза, че регулаторът има готовност да изготви договора в най-кратък срок.

Запитан за липсата на конкретни програмни предложения в концепцията, той отговори: "Правил съм вероятно най-много предавания от всички кандидати и не си представям, че ще дойда тук с конкретни предавания, ще кажа кое пада и кое остава". Това според него трябва да се направи след анализ, не може с лека ръка да се говори за сваляне на програми и цели канали. Той бе и сред малкото кандидати, които не предлагат преформатиране на профилираните канали на БНТ, а обяви, че ще работи за тяхното развитие в сегашния им профил. Идеята за приемственост е залегнала в цялата ми концепция, отбеляза кандидатът.

ТВ Алфа в биографията

Кошлуков коментира и дискусионната тема, че е работил в партийната ТВ "Алфа". По думите му там е отговарял само за програмирането, не е произвеждал продукция. Не е и не е бил член на партия "Атака", чиято собственост е телевизията, и дори често бил критикувал тяхното публично говорене. Той посочи, че в кариерата си на водещ е бил достатъчно обективен, за да няма сега съмнение относно независимостта му като генерален директор. За пример даде трите години, в които е водил "Факторът Кошлуков". Тогава много по-често му гостувал опозиционният лидер Сергей Станишев отколкото премиерът Борисов. 

"Редакционната независимост е жизнено важна. Свидетел съм как една добре позиционирана телевизия се срина, когато започна да обслужва партийни интереси", коментира още той, визирайки периода си в ТВ7. Но отбеляза, че дори тогава Николай Бареков му гостувал само веднъж. 

"Аз самият съм страдал от липса на свобода на словото", каза той предвид присъдата си по време на режима. И обеща пълна независимост на БНТ.

Утре в 11 ч членовете на СЕМ ще гласуват кой да оглави националната телевизия за следващите три години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови