Кръгла маса на ДБ за дезинформацията: Само зелени човечета не е ползвала Русия в България

Не можем да проверяваме къде и защо хората гледат руска телевизия, заяви председателят на СЕМ Соня Момчилова

Ружа Райчева 17 януари 2023 в 11:46 3811 3

Христо Грозев

Снимка Стопкадър Да,България/Фейсбук

Христо Грозев

Наблюдаваме активизиране на пътувания на членове на саботажни групи на руското военно разузнаване извън Русия. Губим им следите много често. Най-вероятно целта им ще бъдат обекти на военната промишленост, очевидно е това да е така по време на войната и при това в страни ключови за доставка на муниции и оръжия към Украйна. Като България очевидно и емпирично доказано от бившите, от по-ранните атаки, ще бъде обект на интерес.

Това коментира разследващият журналист от Bellingcat Христо Грозев на кръгла маса в Народното събрание, организирана от "Демократична България", на тема "Влияние на дезинформацията в условията на геополитически кризи". Участниците нямаха възможност да задават въпроси на Грозев, тъй като той говори само на видеозапис.

Тодор Галев от Центъра за изследване за демокрацията заяви, че "единственото, което не е използвано в страната от Руската федерация, са зелените човечета". По думите му има набор от причини за лесното проникване на инструментите за дезинформация в България, но че основната е "завладяната държава и медии". 

"Русия е приложила почти всички инструменти на хибридните атаки или заплахи в България, както посочи г-н Грозев. Използвана е както мека - прикрита сила, така и остра - твърда сила. Това означава използването на бойни химически вещества за ликвидиране на неудобни за Кремъл лица в България. Налице са и саботажни действия спрямо звена, които са част от отбранителната индустрия на страната", обобщи той.

"Има и десетилетна незаинтересованост на международните служби, които започнаха да наблюдават дейността на Руската федерация едва през последните години. Има и ниска медийна грамотност и журналистически стандарти, има и широка обществена подкрепа за конспиративните теории", обясни Галев. 

Според него тези предпоставки трудно ще се променят, защото трябва да се промени цялостната институционална рамка. Необходима е нова национална институционална и правна рамка за устойчивост на дезинформацията, заяви Тодор Галев. 

СЕМ: Не може да се спират медии в наше време

Комуникационният експерт Любомир Аламанов попита дали не е време да се помисли за по-радикални мерки във "войната, която се води за умовете на хората". Той е на мнение, че не е редно българите все още да имат възможност за достъп до руска телевизия. 

Председателят на СЕМ Соня Момчилова подчерта, че съветът незабавно е приел пакета от мерки срещу дезинформацията, гласувани в ЕК. По думите ѝ не е в компетентността на СЕМ да проверява къде и защо хората гледат руска телевизия.

"Когато искаме да преодоляваме и преборим един враг, е добре да го познаваме. За да поддържаме критичното си мислене, трябва да познаваме врага и да умеем да го съпоставяме. Ще си позволя да кажа, че смятам, че е неработеща форма спирането на медии в наше време", каза Соня Момчилова. 

Пролет Велкова от СЕМ подчерта, че в Закона за радиото и телевизията не съществуват понятията "пропаганда" и "фалшиви новини", при положение че такива очевидно съществуват. Според нея е нужен по-прецизен поглед през мониторинга на СЕМ и "вглеждане в предавания", както и "по-обективна и по-внимателна преценка за това какво се случва с медиите", които са под надзор на Съвета за електронни медии.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов (ДБ) обясни, че уебсайтовете се правят лесно, но че те са аболюстно анонимни. По думите му за три минути могат да се направят около 20 уебсайта, които да се напълнят с готово съдържание. Има сайтове, които изчезват в рамките на часове, но има и такива, които трупат репутация с години.

"Хората споделят, канят в групи - всички тези действия са в немалка степен от неистински акаунти. Те могат да бъдат създадени от професионална организация - "тролски ферми", но могат да бъдат и хакнати акаунти", заяви той. 

Божидар Божанов потвърди, че е инициирал изслушване на Фейсбук и подизпълнители на компанията, за да се обсъди какви мерки могат да се вземат срещу дезинформацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

205

3

REXX

03.06 2023 в 14:37

Явен боклук е тая Соня Момчилова. Срам за България е да има подобен човек на подобна позиция. Срам е даже и за дегенерата Славчу , който я набута на това възлово за държавата място.

1000

2

Ivo RadAr

17.01 2023 в 16:49

Аз излизам пред ТУК с името си и лика си /с Профила си във Фб/. Това което правят Кремъл , пропагандаторите им и платените им потоколонници не е само с/у нашата Страна. Даже за ПРОПАГАНДАТА си в България ТЕ отделят най-малко ресурси , защото у нас е бъкано с кремълофилистици и пропагандатори-самодейци. Тяхната деЗинформация има и своите адресати - не случайно тя е определена от психолози като пропагандна техника „Кучешка свирка/Dog whistle" -, защото ТЯ трудно би разколебала образовани и информирани лица с Гражданско поведение ... Както само кучето чева свирката на стопанина си , така и идеологизираните и манипулируеми , невежи индивиди се улавят на такива свирки , ТЕ дори очакват такова манипулиране. Та нямаме нужда да ни го казват Имаме нужда да си подредим и устроим здрави НЕпорочни институции и да работим за намаляване на ВЛИЯНИЕЕТО НА КРЕМЪЛСКАТА МАФИЯ СРЕД НАШЕНЦИТЕ.