"Липса на административен опит" на новия директор довел до свалянето на Великова от ефир

Мая Младенова 13 септември 2019 в 14:54 6516 4

Снимка Сергей Антонов

Николай Кръстев

Разнопосочни версии за сътресенията в "Хоризонт" и отстраняването на Силвия Великова посочиха ръководството на БНР и и.д. директорът на програмата Николай Кръстев, който вече е в оставка.

Веднага след протеста на медиите срещу промените в "Хоризонт" Кръстев даде брифинг в сградата на Радиото. Той потвърди, че тази сутрин е депозирал оставката си. Още няма отговор дали ръководството я приема и кой ще го наследи.

Оставката ми е морален акт, обясни той и добави, че се оттегля заради създалото се напрежение. 

Не ми е оказван натиск за промените, които въведох, обяви той в отговор на журналистически въпрос.

По думите му случилото се с Великова не е било разтълкуван правилно. То било резултат от поредица от действия, които съвпаднали по неблагоприятен начин, но не заради цензура, а поради "липса на административен опит". В деня, в който изненадващо поел длъжността, Кръстев научил, че СЕМ е пратил до БНР сигнал за обявяване в ефир на лични данни на непълнолетен гражданин. Понеже един от хората, отговорни за това, била Великова, трябвало да ѝ бъдат снети писмени обяснения, с което новият ръководител я натоварил. Точно за да има време за тези обяснения, тя била освободена от ефира, стана ясно от думите на директора. Съставяйки новия график на предаването "Преди всички", той сложил друг водещ на предаването за днес, 13 септември.

Николай Кръстев настоя, че ресорът на журналистката не е бил отнеман, че да има втори човек в нейния ресор е обичайна практика и че тя ще продължи да води предаването си. Освен това наистина ѝ било предложена командировка в Стара Загора, където да обучава кореспондентите на БНР, но тази идея била стара и сега просто отново повдигнал въпроса. 

Казаното от Кръстев се разминава с версията на генералния директор Светослав Костов от вчера, според когото Великова е свалена не за да пише писмени обяснения за СЕМ, а защото работела не това, което е по длъжностна характеристика - старши редактор. Днес пък в официална позиция на ръководството се посочва, че Великова не е свалена от ефир, а е с променен график, защото призовала за протест в ефир по време на отпуска си и така нарушила Кодекса на труда. Освен това не зачитала плурализма и представяла едностранчиво темите. Цитиран е и случат с изнесените лични данни на непълнолетен.

Силвия Великова ще продължи да води, следващата седмица е в графика на "Преди всички" в сряда и четвъртък', обяви Николай Кръстев.

Запитан за спирането на сигнала на радиото, той коментира, че е бил уведомен за това вчера и попитал дали профилактиката може да бъде отложена, но нямало такъв вариант. Само през август радиото е спирало за профилактика три пъти по пет часа, добави той, посочвайки, че процедурата е рутинна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

13.09 2019 в 22:39

Никой не спори, че му липсва.
Защо тогава някой го е турил на това място? За да свърши тая мръсна работа?
Чух, че неговите колеги му съчувстват, а не го обвиняват. Значи, видимо е виновен някой над него. Е, те и са за пребиване.
Единственото хубаво в тая история е, че типовият мръсен номер не мина.
И дано народът изтрезнее за изборите.

11769

3

Dafack

13.09 2019 в 18:47

Тия комунделски номерца вече не минават!

8931

2

AnderXale

13.09 2019 в 16:58

Мръсници! Затвор за отговорните за пробива в националната сигурност!

15414

1

Hihi1981

13.09 2019 в 15:37

Дрън,дрън!!!