'На никого не го пожелавам': Емил Митев от bTV за отразяването на катастрофата на 'Тракия'

OFFNews 17 април 2018 в 15:30 20714 2

Снимка фейсбук профил/Емил Митев

Репортерът на bTV Емил Митев бе първият журналист, попаднал на мястото на тежката катастрофа на магистрала "Тракия" миналата седмица.

Излъчените на живо кадри по няколко телевизии и медийното покритие на трагедията породиха бурна дискусия за това навлизат ли репортерите твърде навътре в личното пространство на пострадалите, къде трябва да е фокусът при отразяване на такива събития и спазват ли медиите собствения си етичен кодекс.

Остана нечута другата гледна точка - на репортерите от мястото на събитията. Емил Митев коментира нападките към работата на медиите в своя фейсбук профил:

На никого не го пожелавам.

Малко след като започнах работа в БТВ преди няколко години, имаше серия от самозапалвания. Мислех си: "Боже, дано никога не ми се случва такава ситуация, в която вместо да помагаш, трябва да си вършиш работата като журналист и да "отразяваш"". Е, случи ми се. За мен като репортер Адът се отвори на "Тракия".

Кървава трагедия и нечовешки хаос. Много неща сме учили в университета, но никой не беше споменал за емоциите, които те връхлитат, когато се отразява такова събитие, а те са страшни.

Когато се ориентираш в ситуацията "в движение" и буквално я "опипваш" директно в ефир, няма много време да прецениш кой е най-точният ъгъл, от който да снима операторът. Не можеш да осмислиш и репетираш всяка дума, с която предаваш в ефир. Когато трагедията се случва пред теб и когато не знаеш какво да очакваш, и режисьор на "картинката" не можеш да си. Ужасът просто "изтича", на живо.

От колеги знам, че с колкото и подобни ситуации да си се сблъсквал, претръпване няма. Съпреживяваш го. Невъзможно е да се овладееш напълно, докато си на метри от човешката трагедия, осъзнавайки че не можеш да направиш нищо, освен да си свършиш работата.

Да, вършехме си работата.

Трябваше да покажем възможно най-пълната картина - дошли ли са навреме линейките, адекватна ли е била помощта и какви са причините. Това е работата на всеки журналист, не само в телевизията. Недоволни щеше да има и ако бяхме на 300 метра от автобуса-ковчег. Тогава щеше да има коментари, че "прикриваме" някого или ще се съчини друга "конспирация".

Противно на много внушения, не сме пречили на медици и пожарникари, нито сме карали някого да говори против волята му. Кървища също не сме показвали, нито пък сме тръгнали "към поредната си жертва", спестихме ви огромна част от реалната картина, защото знаем какво можем и какво не бива да показваме в ефир.

След второто включване на живо дори се отдръпнахме и обясних на зрителите защо. Не сте ги гледали, нали? Нормално - сензациите се показват на парче. Цялостна картина не ти трябва, за да издадеш Фейсбук присъда.

Няма лек начин, по който да бъде поднесена която и да е част от трагедията.

Реакцията на Николай Лимбезийски също беше повече от нормална. Заради адреналина се спречкахме. Николай първи е помогнал на пострадалите и нямаше как да не му стисна ръката след това. После се извинихме. Взаимно - аз на него и той на мен. Така е човешко.

По-късно даже ми даде и интервю. И двамата, макар и от различни страни на историята, бяхме в Ада.

Вие влизали ли сте някога в Ада? А налагало ли ви се е да го опишете в картинка? Ако, не дай си Боже се случи, как ще го "отразите"? Въпреки че съм "жаден за рейтинг лешояд", аз съм първият, който ще стиска палци да сте по-добри от мен.

Каквото и да стане, няма да ви раздавам присъди във Фейсбук - не се храня с лайкове и кликове.

Не се оплаквам от работата си. Сам съм я избрал и си нося цялата отговорност, включително за емоциите, които понякога пречат. Но в каквито и ситуации да изпадаме всеки ден на терен, ние преди всичко оставаме хора.

От името на "Тази сутрин" и БТВ изказвам съболезнования на близките на загиналите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7568

2

Tabadatko

17.04 2018 в 21:38

Не разбирам аргумента му. Да отрази идващите линейки? Как знае дали са навреме? Да не е подал той сигнала?
Като цяло, в България, сгрешилите нямат навика да се извиняват, а това е така, защото от страна на обществото няма достатъчно натиск. Ето, упрекнаха журналистите за престараване и следва слаб философски труд. Емито Митев вече забрави случаят с Цветелина Стоянова и роляната на медиите. Глупак. :)

12008

1

leg1tk1llah

17.04 2018 в 18:10

БТВ, НОВА и пр. телевизии фокусират общественото внимание единствено към негативните и трагични новини. Емил Митев и редица други журналисти/новинари са плод на тази стратегия. Лично аз не мога да понасям новинарските емисии, много рядко ги гледам и то по Европа/BiT. Добре, че има сайтове като OFFNEWS където човек може сравнително обективно да се запознае с фактите, а българските медии - електронни, хартиени или телевизионни предизвикват отвращение...