Нидерландия приюти ''Дождь'', която избяга от Русия и я изгониха от Латвия

OFFNews 10 януари 2023 в 21:15 3246 0

Дождь

Снимка ТВ каналът Доджь

Телевизия Дождь получи европейски лиценз за излъчване. Той бе предоставен от нидерландския медиен регулатор и е за срок от пет години

Нидерландският медиен регулатор даде разрешение за излъчване на независимата руска телевизия "Дожд", съобщи самата телевизия, цитирана от Франс прес и БТА.

Дни след началото на руската инвазия в Украйна в ранните часове на 24 февруари - на 3 март, телеканал "Дождь" - една от малкото руски опозиционни медии прекрати работа. "Спирането е временно. Трябва ни малко време, за да помислим, да намерим начин как да изпълняваме нашето призвание и да се върнем. На каква платформа - още не знаем", каза тогава  генералният директор Наталия Синдеева.

Два дни преди това - на 1 март страницата на "Дождь" в интернет бе забранена от военната цензура Роскомнадзор. Дождь продължи да излъчва в You tube, опитвайки се да финтира цензурата изпълнявайки основното й изискване да не употребява думата война, а вместо нея - военна операция.

На 2 март обаче беше приета промяна в закона, според която журналисти разпространяващи фалшиви новини се наказват с 15 г. затвор. А за фалшиви новини се смятат всички, които не са почерпени от руски официални източници.

Преди Латвия да изгони телевизията, "Дождь" уволни известен водещ. Алексей Коростелев беше освободен, след като, призовавайки зрителите да съобщават за нарушенията при мобилизацията, заяви, че се надява телевизионният канал да е помогнал за подобряване на материалното снабдяване за фронта.

Латвийските власти обаче обвиниха създадената през 2010 г. медия, че е нарушила законодателството на Латвия. Според властите телевизията е изпращала помощи на руски войници, които се сражават в Украйна, представяла е Крим като част от Русия ине е гарантирала превод на продукцията си на латвийски език. "Дождь" отхвърли тези обвинения и обеща, че ще се обърне към правосъдието, за да защити репутацията си.

"Телевизия "Дождь" получи европейски лиценз за излъчване. Той бе предоставен от нидерландския медиен регулатор и е за срок от пет години", заяви руската медия в канала си в "Телеграм".

Офисите и студиото на "Дождь" ще бъдат преместени в Амстердам, въпреки че известен брой служители ще останат в Латвия, която е от голямо значение за редакционната стратегия на телевизията, се казва още в изявлението на медията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови