Никола Тодоров: Три месеца снимах филм за Ванга, но не съм я питал ще стана ли шеф на БНТ

Юлиана Ончева 12 юни 2019 в 08:11 6864 0

Седем кандидати ще се борят за шеф на БНТ, след като СЕМ отряза от участие в конкурса Къци Вапцаров. Имената на повечето от тях са известни публично, ако не с друго, то с участието си в предишни състезания в надпреварата за пост № 1 на "Сан Стефано" 29.  Най-непознатият в списъка е Никола Тодоров, с когото OFFNews разговаря. 

Вие сте голямото неизвестно в конкурса за шеф на БНТ , разкажете повече за работата си и за себе си? 

Това е добре от една страна. “Известността“ изхабява, износва, а и това, че си познат, не означава, че ставаш ! Аз съм живял в Германия, но не знам кой е шефът на обществената АРД. И германците не знаят. Той просто е добър мениджър!

А колкото до мен, моята професионална биография започна в БНТ. Завърших журналистика в СУ “Климент Охридски“ и имах шанса да работя като оператор за най-добрите телевизионни предавания „Панорама“,“Светът в действие“,“ Планета“, “Наблюдател“, “Всяка неделя“, Телевизионен театър, СТФ “Екран“ - повече от 30 години. 

Снимал съм стотици документални филми в над 100 страни - за американския президент Джими Картър, за израелските президенти Шимон Перес и Езер Вайцман, за полския Лех Валенса, за иранския шах Мохамед Реза Пахлави, за войните в Ливан и Ирак, Ангола и Мозамбик. Бях 4-ри години кореспондент на БНТ в Германия и то в най-важния за света и за нас период - падането на Берлинската стена - станах пряк свидетел и предавах всичко случващо се тогава. 

Имах шанса да снимам Марлон Брандо, Фредерико Фелини, Нино Рота, Джанкарло Джанини, да направя документални фирми за българските велики гласове Николай Гяуров и Гена Димитрова, за световния диригент Емил Чакъров. Почти 3 месеца бях до баба Ванга, за да снимам филма “Тъй рече Ванга“. За последно я видях само два дни преди да почине. Мога още много да изброявам, но няма да ни стигне времето. 

Не попитахте ли баба Ванга за бъдещето си? Дали ще станете шеф на БНТ?

Никога не съм питал нищо за себе си. Много хора злоупотребяваха с нея. 

Имате ли управленски опит?

Бях един от създателите на ВТК, заедно с колегата от БНТ Ани Илинчева. Започнахме от две празни стаи и направихме за 3 месеца 24–часова програма, с 12 собствени предавания и над 100 души екип. Бях съсобственик и член на УС на радио „Мила“ ФМ. Бях търговски директор в една Американска телекомуникационна компания. Там разработих и получих лицензи от НСРТ тогава за 2 телевизионни канала - комедиен и бизнес. Те не се реализираха, за съжаление, защото американската компания се оттегли от България.

Защо решихте да участвате в конкурса, вярвате, че името на победителя не е известно? 

Не ми се иска да вярвам, че името е известно, както се говори. Ако е така, защо е този театър, по-добре да има директно назначение вместо фалшив конкурс. Ако така е ставало до момента, е ясно защо БНТ е на този хал!

Какво накратко предвижда концепцията ви за развитие на БНТ - ще падат ли предавания и "глави"? 

БНТ е сбъркана по закон - обществена е, а се финансира от държавата. Да приемем, че е по обективни причини. В същото време 75 млн. лв., които получава, са огромна сума! Може да се прави добра телевизия с тях. А БНТ завършва всяка финансова година с дефицити от по няколко милиона. Сега се говори за липса от 30, 40 дори 50 млн.? Трябва да се потърси сметка защо е така.

Според мен отговорът е лош мениджмънт! Защото има изтичане на пари, дублиране на структури, неконкурентна програмна схема, няма политика за привличане на личности, а точно обратното. Хора непрекъснато напускат БНТ, а това е телевизията, която е отгледала всички телевизионни кадри. За да има силна обществена телевизия, тя трябва да е гледана! 

Добри предавания, личности, добри пари, добър мениджмънт - това искам да направя. Това са част от идеите ми.

Кажете три предавания на БНТ, които гледате с интерес, от сегашната програма на медията? 

“История.бг“, “Референдум“, “Вяра и общество“. 

Бихте ли работил с някой от другите кандидати за шеф на БНТ - конкуренти в конкурса? И с кого от тях?

Трудно ми е да кажа сега. С повечето не съм работил, пък и искам да чуя идеите им. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови