Нова телевизия има нов собственик - PPF Group на чеха Петър Келнер

OFFNews 19 февруари 2018 в 11:30 20463 4

Шведската компания MTG обяви официално тази сутрин, че е постигнала сделка за продажба на Нова телевизия.

MTG е подписала споразумение за продажба на своите 95% от Nova Broadcasting Group на PPF Group - инвестиционната компания на чеха Петър Келнер. Tя ще придобие и останалите 5% от Eastern European Media Holdings S.A.

В съобщението се посочва, че стойността на компанията е оценена на 185 милиона евро. Тази цифра е далеч под продажната цена от 620 милиона евро, които през 2008-ма MTG плати на гръцката "Антена", за да придобие Нова. Финализирането на сделката се очаква през първата половина на 2018, защото е и предмет на законова регулация.

Инвеститорът Петър Келнер се сочи като вероятен купувач на бизнеса на "Теленор" в Югоизточна Европа.

MTG стратегически се изтегля от тв бизнеса, за да развива дигитално развлекателно съдържание на глобално ниво, се посочва още в съобщението на шведската компания.

Nova Broadcasting Group обединява 7 тв канала и 19 онлайн проекта с общо 650 служители.

Президентът и главен изпълнителен директор на MTG Йорген Мадсен Линдеман коментира по повод сделката:

„Издигнахме Nova Broadcasting Group до най-голямата комерсиална медийна група в България с 33% пазарен дял сред зрителите и собственост на някои от най-успешните дигитални брандове в страната. Под отличното ръководство на Дидие Щосел и неговия мениджърски екип Нова се разви много бързо до водеща развлекателна група на пазара и затова искам да благодаря на всички, които направиха това възможно.“

PPF Group също публикува кратко съобщение за сделката. В него не се посочва каква е стратегическата цел на инвеститора, нито се споделят планове за бизнеса у нас.

PPF Group инвестира в различни пазарни сегменти като банкиране и финансови услуги, телекомуникации, имоти и биотехнологии. Бизнесът ѝ се простира в Европа, Русия, САЩ и Азия. Към 30 юни 2017 г. групата притежава активи за почти 35 милиарда евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови