Новият шеф на БНР алармира за 5,5 млн. лв. дефицит, няма да съкращава служители и заплати

В рамките на следващите 6 месеца ще има нова система, която да гарантира справедливо заплащане в цялата система на БНР

Мая Младенова 14 февруари 2020 в 13:53 3432 0

Андон Балтаков

Българското национално радио започва 2020 година с дефицит от 5,5 милиона лева.

Очакваните разходи надхвърлят 54,8 милиона лева, а приходитe с бюджетния трансфер са 49,3 милиона лева, е съобщил новият генералният директор Андон Балтаков в обръщение към работещите в обществената медия.

Недостигът на средства в бюджета на БНР е резултат от драстичното увеличение на разходите за авторски и сродни права, съгласно подписания през 2017 г. договор с дружествата ПРОФОН и "Музикаутор". За целия срок на договора - от началото на 2017 г. до края на 2019 г., Радиото е платило с 2,4 млн. лв. повече спрямо предходния договор, предаде БНР.

Паралелно с това заради инфлацията са се увеличили разходите за комунални и други услуги- топлоенергия, газоснабдяване, водоснабдяване, транспортни горива, външни услуги.

Увеличение на бюджетния трансфер има само през последните две години - 2019 и 2020 г. и то е целево, единствено за разходи за персонал, но не и в частта на текущите разходи, посочва Балтаков.

Въпреки дефицита, новият директор уверява, че няма да се намалява Фонд работна заплата, не се предвиждат и съкращения.

Ръководството на БНР започва сериозна преоценка на различните разходни пера, за да бъдат оптимизирани разходите.

В рамките на следващите шест месеца ще въведем нова система, която да гарантира справедливо заплащане в цялата система на БНР, е съобщил Балтаков на работещите в радиото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови