Обединени патриоти предлагат промени в ЗЗЛД за борба с дезинформацията

Мая Младенова 28 май 2020 в 13:52 2030 0

Снимка Pixabay

Всички сайтове, определящи се като медии, трябва да се регистрират като администратори на лични данни по ЗЗЛД, предлагат от ВМРО/Обединени патриоти. Техни депутати внасят проект за поправка в Закона за защита на личните данни, чиято цел е да изсветли кой стои зад публикации в мрежата и кой ще носи отговорност в случай на дезинформация.

Ако поправката бъде приета, ще се изисква всички собственици на интернет сайтове, онлайн платформи, профили в социалните мрежи и онлайн блогове да оповестят на видно място в сайтове си информация за себе си. Физическите лица ще трябва да посочат три имена, адрес или телефон и електронна поща за контакт с администратора, а юридическите лица - наименование, ЕИК или идентификатор за регистрация на чуждестранно дружество, име на представляващия на юридическото лице, лице за контакт, в случай че е различно от представляващия, адрес, телефон и електронна поща за контакт. Така ще е ясно на кого да се търси отговорност при публикуване на дезинформация, става ясно от проекта.

"Проблемът към днешна дата е именно този – липсата на прозрачност и яснота за това кой реално стои зад публикациите в интернет. Докато сайтовете, които работят „на светло“, имат редколегия и статиите, публикувани в тях, са подписани с името на реален автор, то има десетки такива, които се крият зад анонимността на мрежата и разпространяват статии с напълно невярно съдържание. В условията на световна пандемия станахме свидетели на престъпни по своето съдържание и последици текстове, за които никой не може да потърси отговорност, тъй като самоличността на собственика на платформата или авторът на публикацията са неизвестни. Това може да бъде преодоляно и ние предлагаме работещ механизъм чрез Закона за защита на личните данни", посочват от Обединени патриоти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови