Обвиненията в тероризъм срещу турски журналисти паднаха в съда

OFFNews 17 юли 2019 в 15:42 2530 0

Снимка AFP/Би Би Си

Шебнем Корур Финджандж

Турски съд оправда двама журналисти и активист за човешки права по обвинения в тероризъм.

Тримата обвиняеми бяха обвинени в разпространение на терористична пропаганда чрез работата си за кюрдски вестник, който оттогава насам е затворен. Тримата настояват, че са защитавали свободата на словото посред посегателствата на президента Реджеп Ердоган.

При обявяването на решението на съда в залата избухнаха ръкопляскания, предава кореспондентът на Би Би Си в Истанбул Марк Лоуън.

Ерол Ондероглу - турският представител на "Репортери без граници", журналистът Ахмет Несин и Шебнем Корур Финджандж - ръководител на турска фондация за човешки права, бяха арестувани през юни 2016 г.

Годишната класация за свободата на медиите на "Репортери без граници" поставя Турция на 157-о място сред 180 страни и една от причините е, че Турция е хвърлила в затвора най-много журналисти спрямо останалите страни. Миналата година Турция затвори общо 68 журналисти, което няма аналог в света. Повечето от тях са от кюрдски произход.

През 2016 г. Ондероглу, Несин и Финджандж са външни редактори на кюрдския всекидневник "Özgür Gündem", базиран в Истанбул. Като такива са обвинени от властите, че пропагандират в полза на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), заради което ги грозяха 14 години затвор.

Два месеца след ареста им, през август миналата година, редакциите бяха обискирани, а впоследствие - окончателно затворени.

В изявление от април Ондероглу заявява: "Смятам, че този процес е част от усилията за сплашване на журналисти и защитници на човешките права в Турция. Тежко бреме за всеки, който копнее за демокрация, е да бъде съден на базата на професионалната си дейност или солидарност".

"Не се притесняваме от опитите да бъдем командвани или тормозени чрез заплахи, които висят над нас като Дамоклев меч. Тревогите ни са за цялото общество; загрижени сме от ерозията на чувството за справедливост, което ни държи всички заедно."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови