От "Шалом" намират за абсурдно да се сравнява ''Ергенът'' с интелектуален Холокост

OFFNews 20 май 2022 в 10:55 3384 0

Снимка bTV

Кадър от предаването "Ергенът"

Председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" и нейни членове реагираха остро на вчерашното изказване на председателя на СЕМ Соня Момчилова, която сравни риалити предаването "Ергенът" на bTV с "интелектуален холокост".

Вчера на заседание на медийния регулатор Момчилова поиска санкция за предаването, което според нея е "лош модел за кариерен път на развитие на незавършени личности" и "демонстрира естетически напудрено епикурейство и хедонизъм".

Председателят на "Шалом" д-р Александър Оскар реагира с позиция във фейсбук и написа, че намира сравнението с Холокоста за неприемливо и абсурдно.

"Подобни сравнения са не само несъстоятелни, но и обидни към паметта на милионите жертви на човеконенавистната идеология, връхлетяла Европа и Света в края на 30-те и през 40-те години на миналия век. Холокоста е трагедия, която не може и не трябва да се профанизира", написа д-р Оскар.

Самата Момчилова се включи с коментар под публикацията му и обясни, че "словосъчетанието "интелектуален холокост" е използвано за първи път от професора от еврейски произход Ноам Чомски и онагледява "промиването на мозъци" посредством медийни формати, имащи за цел забавление, което размива модални ценности и дезориентира обществото, насаждайки конформистки и консуматорскповеденчески модели."

"Ако сте се почувствали обиден, моля да ме извините, но намирам употребата на това сравнение за уместно в случая", допълва председателката на СЕМ.

Отговорът й провокира реакция и от образователния директор на "Шалом" Максим Делчев:

Аз лично тук не споделям мнението му, но ми е интересно Вашето – как успяхте да използвате именно г-н Чомски, този радетел за свободата на словото, за да цензурирате предаване.

И не ме разбирайте погрешно, мен ме притесняват ценностите и етиката на обществото. Аз не гледам много телевизия и нямам наблюдение над това предаване. Чувал съм, че е наистина пошло и неприятно. Както съм чувал, че дори лидери на обществени медии показвали средни пръсти по телевизията. В този смисъл най-вероятно сте права – имаме нужда от повече етика и ценности. И ако искате да участваме в тази дискусия – на драго сърце ще се включим. Ние имаме какво да дадем – размишляваме над тези теми от Мойсей насам. И с радост ще Ви помогнем, ако това искате да постигнете. И не искаме нищо в замяна. Само едно дребничко нещо – да не сравнявате пошли предавания с изтребление и геноцид. Заради същите тези ценности и етика, които искате да наложите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови