Параграф 22 след закриването на Топновини: Репортерите не могат да напуснат и няма кой да ги уволни

OFFNews 04 юли 2017 в 21:23 14392 1

Репортерите на Топновини са изправени пред истински Параграф 22 след закриването на медията заради смъртта на собственика ѝ. Те не могат да напуснат и не могат да бъдат уволнени, а никоя институция за момента не може да им каже как да постъпят. 

След смъртта на собственика на медията Николай Йонков наследниците му са обявили, че закриват сайта, а редакцията е заключена. Впоследствие са блокирани и акаунтите на редакторите за публикуване на сайта. 

Всичко това обаче се случва без необходимите документи, а само с устни уговорки. 

Същото се случва и с редакцията в Русе. Така 35 репортери остават без работа, но реално не могат да напуснат, за да си намерят нова, а наследниците не могат да ги уволнят, защото не са предприели решение за приемане на наследство или отказ от такова. 

Не можем да ползваме отпуск или болничен, не можем да си прекратим трудовите взаимоотношения нито по тяхно, нито по наше желание, тъй като в момента наследниците не са предприели решение за приемане на наследство или отказ от такова. Създалата се ситуация не ни позволява да ползваме услугите на Дирекция „Бюро по труда“ или да предприемем каквото и да е. За нас остава загадка, кой и в качеството на какъв ограничи достъпът до работното ни място. Единственото, което ни позволиха да направим е да си вземем личните вещи в присъствието на упълномощен адвокат и счетоводител, обясняват репортери на Топновини в отворено писмо.

"Заплатите ни закъсняват, социалните ни осигуровки не са плащани с години. Не можем да ползваме отпуск или болничен, не можем да си прекратим трудовите взаимоотношения нито по тяхно, нито по наше желание", се казва още в писмото.

Те обясняват, че техен колега в Русе е опитал да напусне по собствено желание заради неизплащане на заплата, но от личен състав са му отказали. 

"Поради липса на пряка комуникация с въпросните наследници на покойния Йонков, се наложи да се да се обърнем към всички институции в Шумен. Никой не ни даде конкретни решения досега. Предстои да сезираме и Прокуратурата. Очакваме този заплетен казус да бъде огласен и по някакъв начин разрешен. Молим за съдействие, защото никой не е застрахован да попадне в такава ситуация!", пишат още репортерите от Топновини. 

Отворено писмо от екипа на Topnovini.bg!

Уважаеми колеги,
Уважаеми,
Г-н Бойко Борисов,
Г-жо Мая Манолова,
Г-н Бисер Петков,
Г-н Слави Трифонов
Г-н Жоро Игнатов

Ние, репортерите от сайта Topnovini.bg, се обръщаме към вас с призив за съдействие и гласност на нашия случай.

На 20 юни собственикът на медията, в която работим - Николай Йонков почина. В продължение на 10 дни продължихме да работим без промени. 

На 1 юли 2017 година, наследниците на г-н Йонков съобщиха чрез главния ни редактор – Мустафа Мустафов, че преустановяват работата на сайта, а достъпът ни до редакцията е ограничен с два катинара. И всичко това с устни договорки, без никакви необходими документи. Последва блокиране на акаунтите ни за публикации. Парадоксалното в случая е, че наследниците не могат да ни освободят, а ние не можем и да напуснем доброволно.

Същото се случи и с колегите от редакцията в Русе. Всичките 35 репортери от цяла България, работещи в сайта Topnovini.bg, сме в неведение какво се случва. Заплатите ни закъсняват, социалните ни осигуровки не са плащани с години. Не можем да ползваме отпуск или болничен, не можем да си прекратим трудовите взаимоотношения нито по тяхно, нито по наше желание, тъй като в момента наследниците не са предприели решение за приемане на наследство или отказ от такова. Създалата се ситуация не ни позволява да ползваме услугите на Дирекция „Бюро по труда“ или да предприемем каквото и да е. За нас остава загадка, кой и в качеството на какъв ограничи достъпът до работното ни място. Единственото, което ни позволиха да направим е да си вземем личните вещи в присъствието на упълномощен адвокат и счетоводител.

Наш колега се опита да напусне по собствено желание поради не изплащане на заплата, но от личен състав, който се намира в Русе му отказаха.

Поради липса на пряка комуникация с въпросните наследници на покойния Йонков, се наложи да се да се обърнем към всички институции в Шумен. Никой не ни даде конкретни решения досега. Предстои да сезираме и Прокуратурата.

Очакваме този заплетен казус да бъде огласен и по някакъв начин разрешен. Молим за съдействие, защото никой не е застрахован да попадне в такава ситуация!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови