Парижани протестират срещу нови лавки, искат си сегашните будки за вестници

Юлиуш Висожински 12 юли 2016 в 15:10 7896 3

Вълна от недоволство предизвика решението на градските власти в Париж да заменят легендарните павилиони за вестници в стил Ар Нуво с "иновационни" киоски.

Над 45 000 души вече са се подписали в петиция срещу подмяната на сегашните 360 будки с "бездушните" и "напълно безлични" нови лавки, които са разработени от компанията MédiaKiosk.

Планът на градската управа предвижда подмяната на всички павилиони за вестници да стане до 2019 г.

"Ние настояваме да останат павилионите, които въплъщават романтичния Париж и туристите оценяват по достойнство" - пише в петицията.

Същевременно от градската управа твърдят, че "над половината от сегашните киоски са остарели" и е необходима модернизация, която да привлече нови клиенти, а най-вече: да подобри условията за работа на продавачите на вестници.

Концепцията на новите павилиони предвижда интерактивни екрани, електронни касови апарати, шкафове за личните вещи на продавачите, отопление и изолация, аргументират се от MédiaKiosk - компанията, спечелила обществената поръчка.

Критиците на новите павилиони обаче са на мнение, че не е нужно да се харчат над 50 милиона евро (стойността на проекта за 360 обекта) за киоски, които изглеждат като големи "кофи за боклук".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови