Парламентът одобри бюджетите на БНТ, БНР и БТА

OFFNews 05 декември 2019 в 15:31 3156 0

Парламентът прие на второ четене бюджетите на обществените медии БНТ, БНР и БТА.

И при трите медии е заложено увеличение с между 636 000 и 3 милиона лева. 

Най-чувствително е увеличението при БНТ. За 2020 г. държавната телевизия ще разполага със 70,9 млн. лева в сравнение с 67,7 млн. лева за 2019-а. Увеличението обаче далеч не покрива огромния дефицит, натрупан от обществената медия. Дълговете към края на 2019-а са за 43 млн. лв. 

Националното радио получава субсидия от 47 млн. лева или с 2,75 млн. лева повече от тазгодишната. Анонсирано бе, че в радиото залагат 10-процентно увеличение на заплатите.

Българската телеграфна агенция ще получи 5,8 млн. лева в сравнение с 5,17 млн. за тази година.

Народните представители отхвърлиха предложението на Антон Кутев ("БСП за България") да отпадане член 36, в който са разписани средствата за Съвета за електронни медии. Кутев посочи, че с приемането на този член от Закона за държавния бюджет за поредна година се отлага създаването на Фонд "Радио и телевизия". В бюджета на СЕМ се залагат 1,2 млн. лв. приходи от държавни такси, които според Закона за радиото и телевизията, приет 1998 г. следва да постъпват във Фонда, който да ги преразпределя към обществените медии и СЕМ. "Самият факт, че СЕМ събира тези пари и ги ползва, го няма никъде в закона", отбеляза Кутев. Той припомни, че създаването на фонда се отлага от 98 г., а сега се предвижда създаването на работни групи, които да работят за неговото закриване. "Искам да ви съобщя, че тази битка за Фонд "Радио и телевизия" ще бъде доста сериозна", обърна се Кутев към управляващото мнозинство.

Кутев коментира още, че издръжката поне на БНР и БНТ трябваше отдавна да се случи чрез фонда. "Европейската практика не е измислила нищо по-добро от начина на финансиране през фонда със съответните такси, които би трябвало да се събират", заяви депутатът. По думите му финансирането през фонда е единственият начин, по който БНТ и БНР няма да зависят пряко от министъра на финансите. "Опасността от пряко политическо въздействие рязко намалява, ако финансирането на тези институции минава през Фонд "Радио и телевизия", каза Кутев. Той бе категоричен, че това е едно от главните фактори, които ни поставят на 111-то място по свобода на словото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови