По албанската телевизия тръгва предаване на български език

OFFNews 09 февруари 2019 в 17:01 3486 0

В края на януари за първи път в албанския телевизионен ефир бяха излъчени новини на български език. Така беше поставено началото на предаване за българското малцинство в Албания.

Започването на излъчване на предаване на български език в националния ефир на Албания е изключително събитие, каза пред БНР посланикът на България в Тирана Момчил Райчевски. Той посочи, че наши сънародници живеят по тези земи много отдавна, но до момента те не са били признати като национално малцинство. От 2017 г. те бяха включени в Закона за защита на националните малцинства и вече имат правона свое предаване в специален блок на обществената телевизия.

„Получихме много удобен час – 17.30 часа. В момента блокът „Предаване на малцинствата“ започва с български език. В момента имаме 5 минути новини, изготвени от албанската телевизия, преведени и прочетени на български език. Блокът трябва да е 30 минути. Амбицията ни е бързо да го запълним както с предаване за самото малцинство, така и с видеоматериали за България, за българската култура и история. Надявам се скоро да започне тяхното излъчване“, обясни посланикът в интервю за предаването „Събота 150“.

Със съдействието на албанската телевизия ще се излъчва и модул „Аз уча български“. Продукцията е съвместна на БНТ и МОН, посочи Райчевски. По думите му сънародниците ни са изключително доволни от предаването.

Посланикът ни в Албания отбеляза също, че ще се търсят възможности за изучаване в по-широк обем на български език.

Момчил Райчевски подчерта, че признаването на малцинството е било първа стъпка, но работата тепърва започва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови