Почина майсторът на фотографията и носител на Пулицър Янис Беракис

Работата ми е да направя така, че никой да не може да каже: "Не знаех", казва гръцкият журналист, снимал в най-горещите точки на света за агенция Ройтерс

OFFNews 03 март 2019 в 18:04 4332 0

Снимка Ройтерс

Янис Беракис, един от най-награждаваните и уважавани фотографи на "Ройтерс", почина на 2 март в Атина на 58 г. след продължителна битка с рака.

Роденият в Атина през 1960 г. гръцки фоторепортер отразява много от най-опасните събития по света, включително конфликтите в Афганистан и Чечения, опустошителното земетресение в Кашмир и египетските бунтове, надигнали се през 2011 година. Оцелява на косъм при атентата срещу конвой в Сиера Леоне, оглавява екипа, спечелил най-престижната награда за журналистика - "Пулицър" - в категорията ѝ за новинарска фотография през 2016 г. за кадрите, запечатали бежанската криза.

"Снимките му са образци, произведения на изкуството, но неговата способност да съчувства и съпреживява го превърнаха във велик журналист", казва главният редактор за САЩ на световната новинарска агенцията Дина Кирякиду Контини.

"Моята мисия е да ви разкажа историята, а след това вие решете какво да направите с нея", казва Беракис. "Моята мисия е да направя така, че никой да не може да каже: "Не знаех".

Една от изумителните фотографии на Янис Беракис: сирийски бежанец носи дъщеря си, докато минава гръцката граница през Македония през 2015 г.

Янис Беракис учи фотография в Атинското училище за изкуства и технологии. Работи във фотографско студио в Атина в периода 1985-1986 г. През 1987 г. започват професионалните му отношения с Reuters. В края на 1988 г. той подписва договор и получава щатно място в офиса на агенцията в Атина. Първата му задгранична командировка е в Либия през януари 1989 г. Оттогава той документира множество събития, включително погребението на аятолах Хомейни в Иран, промените в Източна Европа и на Балканите, войните в Хърватия, Босна и Косово, Чечения, Сиера Леоне, Сомалия, Афгатистан, Ливан, първата и втората война в Ирак, Арабската пролет в Египет и Тунис, гражданската война в Украйна, бомбардировките на НАТО в Сирия, финансовата криза в Гърция, бежанската криза през 2015 г.

Той отразява израело-палестинския конфликт в продължение на много години, земетресенията в Кашмир, Турция, Гърция и Иран, а също - Летните олимпийски игри през 1994 г. в САЩ и много международни спортни събития. Мести се в столицата на Израел Йерусалим, където ръководи фотографския екип на агенцията за Израел и палестинските територии (2008/2009), след което се връща в Гърция, за да запечата ефекта на финансовата криза в снимките си.

Беракис има съпруга Елисавета, дъщеря Ребека и син Димитри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови