Полина Паунова от Свободна Европа с голямата награда 'Валя Крушкина' за Апартаментгейт

OFFNews 03 декември 2019 в 10:03 3470 1

Призьорите на журналистическите награди в памет на Валя Крушкина бяха наградени за осма поредна година на церемония в столичния клуб "Перото" в НДК.

Голямата награда "Валя Крушкина - журналистика за хората" тази година е Полина Паунова от "Свободна Европа" за нейното разследване "Как Цветан Цветанов се сдоби с нов луксозен апартамент".

Публикацията дава началото на скандала "Апартаментгейт", който от своя страна донесе няколко оставки, до оттеглянето на Цветан Цветанов от Народното събрание и от ГЕРБ и до смяна на правосъдния министър Цецка Цачева. В последвалата вълна от сигнали за съмнителни имоти на властта падна и главата на шефа на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Прокуратурата пък започна проверка на новодомците с евтини имоти.

Носител на наградата "Валя Крушкина" в категорията "Електронна медия" е Генка Шикерова за разследването "Война за трупове". Разследването  е за кризата с раразилата се епидемия от африканска чума по свинете.

Останалите призове отидоха при оператора на bTV Иван Филчев (категория "Снимащ журналист"), Владислава Тричкова от Нова телевизия и Татяна Йорданова от БНТ (в категория "Журналист-надежда") и Мартина Бозукова от Mediapool (в категория "Пишещ журналист") за публикацията „Фармацевтичната индустрия е платила над 30 млн. лева за обучения и хонорари на лекари“.

Победителите бяха определени от 11-членно жури в състав: Владимир Йончев (Офнюз), Kaлин Първанов (Барикада), Мария Чернева (БНТ), Николина Димитрова (България он еър), Олег Попов (Нова Телевизия), Петьо Цеков (вестник Сега), Пролет Велкова (Дарик Радио), Росен Цветков (БТВ), Силвия Великова (БНР, Програма Хоризонт), Стояна Георгиева (Медиапул), Татяна Ваксберг, (Радио Свободна Европа). Журито избира носителите на наградата между 114 материала на 65 журналисти, които бяха получени в конкурса тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2013

1

JOKIN

04.04 2021 в 10:56

С една дума,вълкът сит,агнето цяло.Награда,за смелата журналистка,а за обвинения-ОПРАВДАТЕЛНА ПРИСЪДА.За кой,да гласувам,питам,отговор не искам.