Положението на българските медии в Сърбия: Царят дава, пъдарят не дава

Владимир Йончев 26 юли 2018 в 20:52 4511 0

Снимка glaspress.rs

Опитвам се да намеря някой, който да преведе на сръбски българската поговорка "Царят дава, пъдарят не дава". Така българският посланик в Белград Радко Влайков обобщи изводите от кръглата маса, посветена на проблемите на медиите на българското малцинство в Сърбия. Тя се състоя в Босилеград в сряда и бе организирана от БТА и местното сдружение „ГЛАС“.

Имаме добро разбирателство със сръбската страна на най-високо ниво. Когато обаче се стигне до прилагане на договорките, се появяват спънки от средно и ниско ниво управляващи, каза Влайков.

Срещата в Босилеград предизвика изключителен интерес сред българите в Западните покрайнини, които използваха присъствието на високопоставени участници, за да поставят проблемите си. Повечето се оплакаха, че местният кмет Владимир Захариев е обсебил част от медиите, а тези, които не е успял, ги лишава от достъп до информация.

В срещата участваха генералният директор на БТА Максим Минчев, посланикът на България в Сърбия Радко Влайков, генералният консул на България в Ниш Едвин Сугарев, медийният експерт доц. Георги Лозанов, главният редактор на ГЛАСПРЕС Александър Димитров, заместник-председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Диана Саватева, представители на Държавната агенция за българите в чужбина, на президентството, народни представители и държавни институции от Република Сърбия, представители на малцинствените медии и на хърватското, албанското и русинското малцинство в Сърбия, българи от Цариброд, Босилеград, Ниш, Сурдулица, Враня.

Най-острото изказване направи председателят на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов, който обвини местните медии, че вместо да искат отговорност от местната власт, лъскат имиджа ѝ.

Остро изказване направи и генералният консул в Ниш Едвин Сугарев, давайки драстичен пример за цензура - посещение на вицепрезидента на България в Босилеград е премълчано от вестник, който се води издание на българското малцинство. Мислите ли, че редакторът на този вестник сам е преценил, че посещение на български вицепрезидент в Босилеград е маловажна новина, запита Сугарев.

Далеч по-дипломатичен беше посланик Влайков, който напомни, че като член на ЕС, България е пряко отговорна за становищата по преговорните глави на Сърбия и особено за тези, касаещи свободата на медиите. Добро впечатление обаче направиха представителите на централната сръбска власт. Въпреки някои моменти на остра конфронтация, те видимо проявиха желание да вникнат в поставените проблеми и да съдействат за приближаването на Сърбия до европейските стандарти за свобода на словото.

На края на срещата генералният директор на БТА Максим Минчев връчи сертификати на участниците в обучителния семинар за журналисти, организиран от сдружение “ГЛАС” в рамките на проекта „Младежка онлайн платформа”.

Още информация и снимки от срещата можете да видите в сайта на българите от Западните покрайнини Гласпрес, в него е публикувано и видео от изказванията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови