Правителствата на Балканите заплашват свободата на медиите, предупреждават наблюдатели

OFFNews 20 юни 2019 в 10:50 1889 0

Снимка Pixabay

Повече от една трета от всички нарушения на свободата на медиите, за които се съобщава в Европа, са били в югоизточната част на континента, като зад половината от тях стоят правителства, съобщиха наблюдатели на състоянието на медийната свобода на двудневна конференция в Сараево на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде БТА.

В конференцията участваха журналисти от Албания, Турция, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Сърбия, всички от които се оплакаха от враждебната към медиите среда, създадена от съответните правителства.

"Свободата на медиите намалява в цяла Европа (...), но ситуацията в този регион е по-лоша, отколкото където и да било другаде", каза генералният секретар на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Рикардо Гутиерес. Той допълни, че "в почти 50 процента от случаите от региона, за които сме съобщили, държавата е източникът на заплаха, източникът на насилие".

Гутиерес съобщи, че делът на физическите нападения над журналисти на Балканите е по-висок, отколкото другаде в Европа, като достига до една трета от регистрираните 79 нарушения на медийната свобода. Той каза, че журналистите от региона са изправени пред словесни атаки от политици, премиери, президенти, министри и полицаи, които подхранват насилието срещу тях.

Генералният секретар на ЕФЖ обвини правосъдието в различните страни за това, че не разследва бързо, ако изобщо разследва, случаите, повдигнати от журналистите, мнозина от които се опитват да съобщят за твърдения за корупция.
Тарик Ахмад, британският представител по въпросите на свободата на религията и член на горната камара на парламента, каза, че защитата на журналистите е приоритет за Обединеното кралство, което е отпуснало 10 милиона британски лири в подкрепа на независимите медии в Западните Балкани.

Щефица Галич, редактор на босненския независим портал tacno.net, каза, че тя е била нападана физически няколко пъти, но е изгубила всички дела, които е завела срещу нападателите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови