Президентът: Свободата на словото е в основата на демокрацията. Тази ценност е в криза

OFFNews 16 септември 2019 в 14:00 3155 0

Свободата на словото е в основата на демокрацията и в България тази фундаментална ценност е в криза, заяви президентът Румен Радев по повод безпрецедентното спиране на програма "Хоризонт" на 13 септември и случващото се в националното радио през последната седмица.

Потвърждение, че свободата на словото не се цени от политици на най-високо ниво даде вчера не кой да е, а председателят на медийната комисия в Народното събрание, който призова: „Айде стига с тая свобода, бе! Вие луди ли сте? Полудявате вече с тая свобода! Кое не му е свободно? Те ни плюят всички хора като каруцари. Всеки ден е било свободно словото. Какво по-свободно от това?“.

"Българското национално радио не е спирало дори по време на войната и този казус отново потвърждава въпроса кой и как управлява обществените медии. Очевидно и държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, както е нормалната европейска практика. Мисля, че на това нещо е крайно време да се сложи край", заяви днес държавният глава.

Спирането на "Хоризонт" за пет часа в петък бе предшествано от отнемането на съдебния ресор на журналиста Силвия Великова, която отразява и протестите срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, а впоследствие - и отстраняването ѝ. Тя бе възстановена, след остри реакции срещу натиска над БНР, включително организирането на журналистически протест пред БНР. Великова бе възстановена след обаждане на премиера Бойко Борисов по телефона и вероятно именно това визира президентът.

Държавният глава призова генералния директор Светослав Костов да излезе и обясни публично какво се е случило и защо радиото е било спряно. Досега той не го е направил, но в 14 ч. му предстои изслушване пред Съвета за електронни медии OFFNews ще го излъчва на живо.

Костов да обяви какви са истинските мотиви - призова го президентът Радев и подчерта, че това е особено важно, защото става въпрос за обществена медия.

"Според мен има лъч надежда - каза още президентът. - Той е в поведението и реакцията на журналистите от Българското национално радио, които явно проявиха солидарност и подкрепени от свои колеги от други медии, дадоха пример как се отстоява достойнство, как се отстоява свобода на словото и професионални стандарти".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови