Президентът на Свободна Европа: Възмутени сме от насилието над наши журналисти в България

OFFNews 06 август 2020 в 17:47 8935 2

Изпълняващият длъжността президент на Радио Свободна Европа/Радио Свобода Дейзи Синделар

Ръководството на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (Radio Free Europe/Radio Liberty) изрази възмущение от агресията срещу двама свои журналисти.

Реакцията е по повод на инцидента по време на националната конференция на ГЕРБ в сряда, когато неидентифицирани мъже с маски се отнасяха грубо с репортери, бутаха Полина Паунова, отнеха и захвърлиха на два пъти телефона ѝ, както и направиха опити насилствено да отнемат телефона на Генка Шикерова.

“РСЕ/РС е възмутено от агресията срещу нашите двама репортери, които си вършеха работата и отразяваха политическо събитие. Инцидентът трябва незабавно да бъде разследван от властите, а на извършителите трябва да бъде потърсена отговорност”, заявява изпълняващата длъжността президент на РСЕ/РС Дейзи Синделар.

След инцидента от ГЕРБ обявиха, че тези хора са „платени провокатори“ и нямат общо с охраната на събитието, защото наетите частни гардове са носели светлоотразителни жилетки. Засега обаче нито организаторите от ГЕРБ, нито домакините от „София Тех Парк“ имат обяснение защо охраната не се е намесила, за да неутрализира агресивните мъже. Освен атаките срещу Паунова и Шикерова, те нанесоха удари и ритници на няколко протестиращи.

“Освен това, българските власти на най-високо равнище трябва публично да осъдят този и всеки друг случай на насилие или друг натиск срещу журналисти, за да могат те да вършат своята работа безопасно и без страх”, заявява още Дейзи Синделар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови