Работещи в Би Ай Ти протестираха заради неизплатени заплати

OFFNews 15 октомври 2018 в 15:59 4041 1

Бивши и настоящи служители на телевизия Би Ай Ти протестираха днес пред медията заради забавени и неизплатени заплати, научи OFFNews.

От месеци телевизията на практика не работи, но продължава да съществува. След като беше купена от Мирослав Янев през февруари тази година, в медията бяха спрени всички предавания без новините и спорта. След това той изнесе цялата техника от студиото в София под претекст, че ще има изцяло нов виртуален сет, но ремонт така и не започна. От няколко месеца в ефира на телевизията се излъчват само повторения - новинарски емисии и спорт вече няма. 

Още след продажбата и спирането на предаванията имаше притеснения, че смяната на собствеността има за цел критичните и свободните дискусии в ефира да спрат.

Проблемите със заплатите започнали почти веднага след смяната на собствеността, те се получавали с закъснение от месец - два. Скоро след това се стигна до проверка от Инспекцията по труда.

За последните 3 месеца обаче възнагражденията въобще не са изплащани. Малко преди демонстрацията един от управителите на медията -  Веселин Иванов обещал, че ще започне "поетапно изплащане",  но не дал конкретен срок.

Иванов стана част от управляениято на медията след продажбата. Преди това той беше главен редактор на сайта "Правен свят", който след промяната в собствеността промени и редакционната си политика - медията спря да е критична към проблемите в съдебната система. Иванов е бил медиен съветник на вицепремиера по правосъдните въпроси в правителството "Орешарски".

Телевизия Би Ай Ти започна да излъчва на 14 септември 2015 г. Проектът обаче съществува от по-рано и беше собственост на братята Павел и Румен Вълневи, който имат бизнес с камиони в САЩ. През юли 2013 година медията беше създадена като онлайн телевизия. Тя беше насочена към българската емигрантска общност. Доскоро медията имаше студиа в София и в Чикаго. До окончателното затваряне на нюзрума в САЩ, което стана в началото на март, шеф на екипа там беше звездата от CNN Ралица Василева. От 2015 година основен консултант на проекта беше бившият директор на Ефир2 на БНТ и прессекретар на президента Петър Стоянов Нери Терзиева.

Бързо след създаването си Би Ай Ти успя да се наложи като сериозна, макар и малка медия. Година и половина след създаването си, за президентските избори през 2016 година, тя направи предизборни студиа с кандидатите на всички основни партии. Въпреки това телевизията не привличаше достатъчно рекламодатели и се издържаше от братя Вълневи.

Те продадоха телевизията в началото на тази година, а новият собственик Мирослав Янев твърдеше, че има амбиции да създаде изжяло нова за българския пазар медия, която да е интерактивна. Това обаче така и не стана. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!