Радиото с нов директор на 28 юни, БНТ - на 5 юли

Мая Младенова 09 май 2019 в 14:29 2594 0

Снимка БГНЕС

Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви днес официално конкурсите за избор на нови генерални директори на БНТ и БНР. Така, за пръв път в историята, регулаторът ще избира паралелно нови шефове и на двете обществени медии.

Генерален директор на БНР за следващия тригодишен мандат ще бъде избран на 28 юни. Документи за конкурса могат да се подават до 27 май. Допуснатите до процедурата кандидати ще бъдат оповестени на 18 юни, а допуснатите до изслушване - до 24 юни. Самите публични изслушвания ще се проведат на 26 и 27 юни.

Новият генерален директор на БНТ ще бъда избран седмица по-късно, на 5 юли. Подаването на документи за конкурса е до 3 юни. До 25 юни ще бъдат оповестени допуснатите до процедурата, а допуснатите до събеседване - до 1 юли. Кандидатите ще представят концепциите си на 3 и 4 юли.

Конкурсът за Радиото е насрочен редовно - заради изтичане на тригодишния мандат на Александър Велев. Конкурсът за БНТ се обявява извънредно заради предсрочно прекратения мандат на Константин Каменаров след влязла в сила осъдителна присъда. Сега и.д. генерален директор на БНТ е Емил Кошлуков.

Обявяването на двата конкурса е по сега действащия Закон за радиото и телевизията, според който мандатите на двамата шефове на държавните медии е 3-годишен. Това означава, че дори предложеното от депутати от ГЕРБ и ДПС удължаване на мандата на 5 години да бъде гласувано от парламента, то ще важи едва за следващите конкурси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови