Репортери без граници: България е на 111-о място по свобода на словото

OFFNews 25 април 2018 в 08:10 21093 3

България е на 111-о място, след Македония и Боливия, в класацията за свободата на словото в света, констатира неправителствената организация “Репортери без граници” в годишен доклад, публикуван днес. 

В световната класация на Репортери без граници (РБГ) за свобода на медиите ситуацията в 21 страни е определена като "много сериозна", което е рекордно число, отбелязва АФП, цитирана от бТВ. В доклада се посочва, че България продължава да пада в индекса и е на най-ниска позиция от всеки друг член на ЕС.

„Въпреки, че в момента България председателства ЕС, е на най-ниско място в индекса от всички страни в Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в съюза. Корупцията и сблъсъка между медии, политици и олигарси е широко разпространено”, пише в текста.  

Докладът споменава и нереализирания шеф на ДАНС Делян Пеевски и медийната му група "Нова Българска Медийна Група Холдинг“ ЕАД, която с шест издания контролира 80 на сто от медийното разпространение.

Разпределянето от правителството на европейски средства за определени медии се провежда с пълна липса на прозрачност, което ефективно ги подкупва да бъдат „по-меки” в отразяването си и изцяло да се въздържат от засягане на някои теми, посочва още доклада. Заплахите и атаките срещу журналистите се засилиха през последните месеци и може да се окаже опасно да бъдеш журналист в България.

Четири от страните, отбелязали най-лоши резултати през изтеклата година са европейски, Съединените щати на Доналд Тръмп отстъпват с две позиции и заемат 45-о място в класацията на 180 изследвани държави. 

Свободата на печата в света е намаляла през миналата година и омразата към журналистите, която се засилва в Европа и Съединените щати, е заплаха за демокрациите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6162

2

red-army

25.04 2018 в 13:03

Путин е виновен.....

10372

1

elbarbudo

25.04 2018 в 13:00

Много странна класация - в Украйна убиха няколко опозиционни журналисти и са по-напред от нас в класацията? Да не би да са хванали извършителите и поръчителите, а офнюз да е пропуснал да ни уведоми?