'Репортери без граници': Медийната свобода в Румъния е в свободно падане в навечерието на Европредседателството

OFFNews 27 декември 2018 в 11:26 2840 0

Снимка AP

Свободата на медиите в Румъния е в състояние на свободно падане в навечерието на председателството на ЕС, което страната поема от 1-ви януари 2019 г., алармира международната организация "Репортери без граници".

Правозащитниците предупреждават за остро понижаване на словодата на изразяване в северната ни съседка и призовават за активни мерки срещу дезинформацията и подкрепа за качествената журналистика.

Проблемите с румънските медии включват свръхполитизиране, механизми за корупционно финансиране, подчиняване на редакционните решение на интересите на собствениците и умишлена дезинформация, посочват "Репортери без граници". Тази тенденция се засилва през последните години, особено по врме на предизборните кампании. Икономическата криза е довела до закриването на много медии, а контролът върху други е поет от олигарси.

В годишната световна класация за свободата на словото страната се нарежда на 44-то място от общо 180.

"Репортери без граници" апелират управляващите в северната ни съседка да гарантират свободата на изразяване и редакционната независимост, да помогнат на журналистите да се освободят от експлоатацията на собствениците олигарси и да започнат борба срещу дезинформацията, за да имат румънците достъп до надежден поток от информация, нужен за функционирането на демокрацията.

Организацията добавя, че собствениците на големи медии като проправителствените Romania TV и Antena 3 са ползвали журналистиката за дезинформация по време на големите антиправителствени протести в защита на независимата съдебна система през 2017 и 2018 година. Сред внушенита на тези медии е и това, че Джордж Сорос дирижира протестите и че се е опитал да повлияе на изборния резултат през 2016-а.

Romania TV бе също така зад кампанията по очерняне на специализирана прокуратура DNA и нейния ръководител Лаура Кьовеши.

Медиите в Румъния са и обект на законодателен натиск, допълват от правозащитната организация. Засилен бе контролът върху общественото радио и телевизия, като бяха сменени техните ръководители. Бе прокаран и текст, който позволява без конкретна причина да бъде сменено ръководството на държавната информационна агенция AGERPRESS.

Репортери са били обект на физически и вербални атаки от полицията по време на протестите. 

Засега няколко независими онлайн медии остават единственият достоверен източник на информация, добавят от международната организация. Върху тях обаче се оказва натиск като данъчни проверки и  заплахи от непосилни глоби, ако не разкрият източници на информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови