'Репортери без граници' алармират председателя на ЕП, че властите у нас се гаврят с журналисти

OFFNews 14 февруари 2020 в 11:58 2022 0

Международната правозащитна организация "Репортери без граници" призова българските власти да спрат с опитите за сплашване на журналисти, които от началото на месеца са подложени на поредица от словесни атаки и заплахи от страна на висши представители на държавното управление.

"Тези нападки включват изказване на премиера Бойко Борисов , който оприличи журналистите и особено жените сред тях на "мисирки", а после - в сюрреалистичен опит да им се подиграе, опита да имитира няколко секунди крякането на пуйки, необръщайки внимание на опита за присъстващите репортери да му възразят", посочват от организацията.

Оттам припомнят и случката с журналиста от "Биволъ" Атанас Чобанов в Брюксел, където - вместо да отговори на въпросите на медията - главният прокурор Иван Гешев започна да задава въпроси на журналиста, показващи, че има информация за личния му живот. В същото време евродепутатът Александър Йорданов нарича журналиста провокатор, а видео кадри от словесния сблъсък бяха разпространени в официалния Youtube канал на прокуратурата.

Третият фрапиращ случай от февруари, който "Репортери без граници" заклеймяват, е изказването на зам.-председателя на парламента Валери Симеонов. Той обвини журналистите от bTV Венелин Петков и Антон Хекимян в корумпираност и призова прокуратурата да ги разследва, задето не са излъчили репортаж по темата с войната в хазартния бранш.

„Смущаващо е, че личните нападки и обиди спрямо журналисти от страна на най-висшите представители на властта в България не са изолиран случай и продължават да се случват“, заявява Полин Адес-Мевел, главен редактор на "Репортери без граници". "Европейският съюз не може да позволи журналистите да бъдат заплашвани по такъв институционален и систематичен начин в държава-членка. Молим председателя на Европейския парламент категорично да осъди подобни позорни атаки", добавя Адес-Медел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови