Ревизията на БНТ по времето на Каменаров: Договори без обезпечени средства и дългове за 25 млн. лв.

На "Сан Стефано" си имат лицензи за 533 неизлъчени филма, но купуват още, непоказани мачове за над 2 милиона

OFFNews 12 февруари 2020 в 10:25 4036 1

Ръководството на БНТ е сключвало договори и е поемало финансови задължения, без да разполага с обезпечени средства за това. 

Обществената медия е натрупала дългове за 25 млн. лв от януари 2018 до 30 април 2019 г., сочи доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Ревизията обхваща периода, в който неин шеф е Константин Каменаров. 

Над 16 млн. лв. от дълговете на БНТ са натрупани през първите четири месеца на миналата година, показва още одитът. 

Разходи над допустимото прави телевизията за придобиване на права за излъчване на Олимпийски игри през 2018 в Южна Корея и на летните в Япония тази година и с УЕФА. От закупените пакети не са показани мачове, правата за които излизат на БНТ 2 834 846 лв. От обяснения на директора на спорта в БНТ Сашо Йовков пък става ясно, че той е предупредил Каменаров, че при сключването на един от договорите на 2 юли 2018 г. част от събитията, предмет на договора, вече са проведени. 

Като пример за неизлъчени срещи от Лига Европа от отговорите на Йовков става ясно, че 70 срещи не са излъчени. 

Непоказаните спортни събития до 30 април 2019 г. не са излъчвани и след това, защото са загубили давност. 

АДФИ твърди, че и договорът на БНТ с рекламна агенция е неизгоден за обществената медия. 

И още - БНТ притежава лицензи за излъчване на 544 филмови заглавия, като 533 от тях са без нито едно излъчване до 30 април 2019 г. Въпреки това телевизията е купила филми за над 1,5 млн., които не са финансово обезпечени. 

На Константин Каменаров са съставени Актове за установяване на административни нарушения, пише още в доклада на АДФИ, публикуван на сайта на БНТ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

1

Бухльо

12.02 2020 в 10:43

Ако му докажат вината и вредите, би следвало да търсят арите от него (имуществена отговорност)...ама дали има какво да му вземат или и той ще излезе с едни Илядо лева в сметката, а всичките имоти на родата. По почина на всичките ни управляващи.
И въобще стига разните проверяващи са се хвалили "Проверяваме!". Похвалете се с "Доказахме!".
А до Офф - ами при положение, че имате сигурно десетки новини през годините за започнали проверки, не е ли редно, да започнете да ни уведомявате за резултатите от тези проверки?