Рокади в БНР: 27-годишна социоложка оглави Радио София и уволни главния редактор Антония Енева

OFFNews 05 юли 2019 в 10:18 26341 11

Първите рокади в БНР след назначението на новия генерален директор Светослав Костов са факт.

Директорския му пост в Радио София поема 27-годишната Роселина Петкова. Снощи около 17 ч. тя е уволнила главната редакторка на Радио София Антония Енева, научи OFFNews от свои източници.

Новоназначената Петкова е на 27 г. и е завършила "Социология" в Нов български университет. Тя няма сериозен журналистически бекграунд. Водила е рубриката "Еспресо с Роси" в сутрешния блок на Радио София, която, по наша информация, е била свалена заради честото допускане на фактологични грешки.

Антония Енева е "много опитен и смислен журналист", по думите на нейни колеги. Тя е била извикана и уволнена вчера около 17 ч., като ѝ е бил поставен въпросът защо е присъствала на изслушването в СЕМ на Александър Велев - досегашен генерален директор на БНР и кандидат за нов мандат.

"В първия си ден като генерален директор Костов влезе и каза: "Ще работя с вас, не съм реваншистки настроен". На втория ден дойде и първото уволнение", коментира журналист от БНР. Опасенията на работещите в радиото са, че то няма да остане единственото, че новият директор е обещавал постове и че може да бъде засегната и програма "Хоризонт".

Сега Радиото е остров на независима журналистика. В същото време, то е подложено на абсурдни смени на всеки три години, с всеки избор на нов генерален директор от силно политически зависимия Съвет за електронни медии. А така се обезсмислят направените добри неща и се започва от нулата - пълен абсурд, коментират в медията.

Междувременно Общественият съвет към радиото е подал оставка, научи OFFNews. Това потвърди и Райна Константинова - член на съвета. Според нея така изисква правилникът и в това няма някакъв особен контекст - Общественият съвет се избира от новия генерален директор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

11

Стефан

05.07 2019 в 14:56

Не, това го учихме в долните класове, когато ни беше време да четем рицарски, а после викториански романи.
Па и тълковния речник, чувам, напоследък го били разсекретили.

3767

10

Име на профила

05.07 2019 в 14:53

Това за дамите във физическия факултет ли го учихте :-) Както и да е, използвах го като синоним на думата жена, нарочно и в в контраст на думата журланист по-долу. Нека съм неграмотен.

Да поичсня, че не ме притеснява съдържанието на новината, а стила на представяне. Не е заяждане, не е съвет дори, а просто мнение - и то за добруването на тази платформа, която харесвам.

Бъдете здрави! :-)

11024

9

Комита

05.07 2019 в 13:08

Аз бих й го бутнал

23293

8

Стефан

05.07 2019 в 13:07

Стигъ бъ, ноу мъ Очудвъш!
Щеше да е много смешно, ако не беше толкова тъжно и страшно(((

12284

7

ДидоВъТъ

05.07 2019 в 12:58

Даа,като ровя,чета и му гледам снимки на туй моме,определено става за една-единствена работа,но това опеделено не е журналистиката!

23293

6

Стефан

05.07 2019 в 12:52

Прощавай, къде е добрият герой в едно вчерашно хлапе, което очевидно няма как да знае занаята, но от улицата става направо директор? На какво да е. Само по силата на това че е младо, "с хубава външност", макар че за вкусовете не се спори, и за мене не е "с ху...", и "дама". Макар че и "дама" значи съвсем друго, и може да бъде синоним на "жена" единствено в устата на неграмотен човек.
Та, какви именно са професионалните му супер качества, за да бъде началник и ръководител на професионалистите?

13510

5

Mayya

05.07 2019 в 12:07

"Член 7 Членовете на Обществения съвет се утвърждават с решение на Управителния съвет на БНТ, по предложение на Генералния директор."
Всъщност това е партиен кабинет към Генералния директор. Е, какво да се очаква от един партиен кабинет (риторичен въпрос)

3767

4

Име на профила

05.07 2019 в 11:53

На пръв поглед изглежда просто - назначена е млада дама с хубава външност и без опит, уволнен е опитен журналист с несъвместимо с новата власт мислене. Най-вероятно е точно така.

Което ме кара да напиша това обаче е, че прави впечатление как все по-често в Офнюза информацията някак не се съобщава неутрално, а по-скоро с "добри" и "лоши" герои.

Пример:

" Водила е рубриката "Еспресо с Роси" в сутрешния блок на Радио София, която, ___по наша информация___, е била свалена заради честото допускане на фактологични грешки. " - каква е тази информация, от кого? "Една жена ми каза"?

" Антония Енева е "много опитен и смислен журналист", по думите на нейни колеги. " - кои колеги? Всичките ли са на това мнение?

Пак казвам, най-вероятно е точно както изглежда, просто този стил на писане оставя лош вкус. Пиша това, защото иначе харесвам сайта.

А, и исках да погледна кой е автора, но май е целия колектив на Офнюз :-)

23293

3

Стефан

05.07 2019 в 11:49

Бе, май не е смешно.
На тая снимка виждам типово селско барби. За да си поиска тая служба, значи е от най-злокачествения тип "покорителки на Столицата". Че тая работа ще свърши зле за нея е очевидно, лошото е че ще свърши зле за много други хора, а сигурно и за Радиото.

14469

2

случайно прочетох

05.07 2019 в 11:22

:–))))))))))))))
Смешнициииии!