Румен Петков към bTV за хотела на Първанов-син: А почтено ли е да се уволняват журналисти за неудобен въпрос към премиера?

OFFNews 10 август 2015 в 09:54 25411 24

Разговор за терористичните заплахи към България, работата на вътрешното ни министерство и предстоящите избори между Румен Петков и водещите на сутрешния блок на bTV прерасна в нападки, когато журналистите повдигнаха въпроса за хотела, купен от сина на президента (2002-2012) и лидер на АБВ Георги Първанов.

Той бе зададен, след като Петков каза, че АБВ си е поставила за цел 200 000 гласа на изборите, че има над 110 кметски номинации, че партийната структура в страната е била изградена за 1 година и че АБВ е партията, която дава алтернатива. Тогава водещият попита дали няма да има разочаровани от АБВ заради скандала с купените 49% от акциите на хотел "Стримон Спа" в Кюстендил за 209 000 лева от сина на Първанов Ивайло. Според сайта "Биволъ" парите са от комисионните по проваления проект "Южен поток". Георги Първанов пък каза, че той и съпругата му са помогнали на Ивайло с 1/3 от сумата.

Ето какво последва:

Първо, аз не знам защо трябва да държите тази тема - вие преценявате и е ваше право, разбира се - всеки ден във въздуха. Може би утре някой представител на културните среди трябва да я коментира, вдругиден - лекар.

Защото сте от АБВ.

Имаме случай, в който един човек си е купил за 200 000 лева борч за 3 млн. той ще трябва да го изплаща.

Това е синът на бившия президент Георги Първанов, лидерът на АБВ, 27-годишно момче.

Понякога да си Първанов, Петков, Борисов е тежко, но искам да кажа и на това момче, и на брат му, и на хора, които носят такива фамилии, че това е отговорност и гордост, защото аз имам честта и удоволствието да работя с президента Първанов повече от 15 години и той няма от какво да се безпокои в нито един миг като общественик, като политик и като гражданин, но да държим тази тема във въздуха, нека да намери своето институционално решение и то да бъде представено пред публиката. Иначе изглеждаме малко като хора... аз не знам с какво мога да бъда полезен в един такъв дебат.

Ние показахме, че семейството...

Бях в Бургас, срещах се с нашите хора в Бургас, господин Калфин беше в Търговище, на мен ми предстои утре да бъда във Велико Търново и Търговище, следобед имаме заседание на националния предизборен щаб. Аз не виждам подобен род тревога у нашите хора, точно защото президентът Първанов е човек с много ясно публично поведение и те го познават.

Ние показахме неговата декларация, в която да има спестявания, с които той твърди, че е помогнал на сина си. Това не ви ли смущава?

Заплатата на държавния глава е около 3000-3500 лева. Това означава, че той е получавал годишен доход грубо 45 000 лева - все пак той 10 г. беше държавен глава. И аз си мисля, че той е имал тази възможност, но, пак казвам, да я държим тази тема във въздуха, лично аз не считам, че мога да бъда полезен. Познавам президента Първанов, нямам никакви колебания в неговия морал и почтеност. Както съм казвал и друг път, той е нужен на българската политика. С такива внушения можем да отвратим всеки от политиката.

Да видим какво ще се случи на изборите и дали целите, които поставяте, ще бъдат постигнати. Благодарим ви за това участие. Румен Петков за спестяванията на президента, за новия политически сезон и за глобалните и локалните заплахи.

Вижте, с такива внушения се въздържам да ви задам въпроса нормално ли е една медия да си уволни журналистите, които са задали на министър-председателя неудобен въпрос? Това почтено ли е?

Нямам спомен някой наш колега да е бил уволняван и става въпрос за свободен телевизионен пазар.

Вие сте млади хора и ви желая успех.

Не сме толкова млади, за жалост, благодаря ви, и на вас ви желаем успех.

Видео от целия разговор:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!