Руска медия призова за отпор на конституционния преврат и узурпатора Путин

OFFNews 24 януари 2020 в 17:27 4341 2

Снимка РИА Новости

Опозиционният в. „Новая газета“ публикува манифест на гражданите на Русия, насочен срещу конституционния преврат и узурпирането на властта от президента Путин.

„Днес ние, гражданите на Руската Федерация, заявяваме, че пред очите ни в страната се провежда конституционен преврат. Ние сме убедени, че целта на този преврат е Владимир Путин и неговият корумпиран режим да запазят властта си пожизнено. Заради това е измислена и спецоперацията за незаконното пренаписване на Конституцията“, се посочва в манифеста.

В текста е отбелязано, че поправките в Конституцията се внасят спешно, с риторични и юридически манипулации, без реална обществена дискусия. „Вместо Конституционно събрание, на нас ни предлагат имитационна работна група с участието на непрофесионалисти. Вместо референдум – нелегитимно общоруско гласуване“, се посочва в текста.

„Ние, гражданите на Русия, подписали този манифест, призоваваме всеки, който не е готов да се примири с узурпирането на властта от Владимир Путин, да се присъедини към нас и да се включи в масова обществена кампания“, пише в обръщението.

Журналистите от опозиционната медия са категорични, че е извършено покушение върху основните принципи на държавното устройство, на конституционните права на гражданите на Русия. Те подчертават, че организаторите на преврата премахват приоритета на международните ангажименти и задължения на Русия, унищожават автономията на местното самоуправление, съкращават разделението на властите и преди всичко независимостта на съда, като утвърждават в основния закон антиконституционна практика на властта. Същевременно създават нов държавен орган на управление – Държавен съвет, който няма да бъде контролиран от обществото.

Авторите посочват и от какво се нуждае обществото:

-реална сменяемост на властта, а не козметично преразпределение на пълномощията с цел пожизнен едноличен режим

-влияние върху приемането на държавните решения, а не участие в непонятни и непрозрачни процедури

-непротиворечиви и общи за всички закони, които защитават правата на човека и помагат на всеки да реализира възможностите си, а не поправки, които съкращават тези права.

След публикуването на манифеста снощи до тази сутрин той е подкрепен от над 10 000 души, сред които са политици, политолози, общественици, депутати в местните парламенти, икономисти, журналисти, правозащитници.

Източник: Новая газета.ру

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4005

2

AnderXale07

24.01 2020 в 20:09

Населението на Русия е 146,7 млн. души. Което ще рече, че 0,00006817% са недоволни. Сигурно много милеят по времената на Елцин, когато цареше хаос и беззаконие, народните богаства се заграбваха като в България и финансите изтичаха безотчетно в чужбина. А Русия беше безгласна буква в международната политика. Защо тези същите и подкрепящите ги от Западна Европа не се обявяват против Меркел и не я плюят и охулват по същия начин, при положение, че тя също е повече от 20 години на власт в Германия? Не съм прочел нито едно изречение против нея или твърдение, че желае да бъде императрица. А опитите на Германия и Франция да подчинят цяла Европа са явни и това е причината за Брекзит.

6145

1

kokoten

24.01 2020 в 18:19

...да стискаме палци на руснаците и да се надяваме на нещо по-добро,матушка Россия заслужава това...