СБЖ: Медийният закон на Пеевски унижава българската журналистика

OFFNews 08 юли 2018 в 17:25 5958 3

Снимка sbj-bg.eu

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти излезе с декларация под надслов "Спрете гаврата с българската журналистика".

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси.

От СБЖ са категорични, че медийният закон на Делян Пеевски  и още трима депутати от ДПС "не показва ролята на властта при разпределянето на държавни и европейски средства за контролираните от нея медии, продължава да крие непазарното им кредитиране през банки, оставя на тъмно намесата на управляващите в рекламния пазар и разпространението на печата."

Публикуваме пълния текст на декларацията на Съюза на българските журналисти:

"УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

Преди повече от година внесохме в Комисията по културата и медии към Народното събрание предложения за законодателни инициативи, които защитават журналистическата професия. Все още не сме получили отговор от българските законодатели за съдбата на нашите предложения, но вече станахме свидетели на прибързано приемане в Народното събрание на първо четене на законопроекта на Делян Пеевски и още трима депутати от ДПС за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения – безсмислен законопроект, тъй като не показва ролята на властта при разпределянето на държавни и европейски средства за контролираните от нея медии, продължава да крие непазарното им кредитиране през банки, оставя на тъмно намесата на управляващите в рекламния пазар и разпространението на печата.

Омерзени сме от наглостта на вносителите и безразличието на депутатите, които си затварят очите, че законопроектът се прокарва при явен конфликт на интереси в изгода на Делян Пеевски, не служат на обществения интерес и унижават журналистическата професия.

Нека се вслушаме в истината, изречена от големия български публицист Йосиф Хербст: „Да се спасява страната е едно, а да се спасява правителството е друго. За спасяването на страната може да се пожертва едно правителство. За спасяването на което и да е правителство обаче не може и не бива да се жертва страната.“

Нима ще допуснем българската журналистика да бъде жертвеният агнец на властта?

УС на СБЖ ще информира Европейската и Международната организации на журналистите за проблемите и ще организира журналистическа дискусия за защита правата на журналистите и свободното слово на 12 юли /четвъртък/ т.г. от 11.00 часа в Съюза на българските журналисти, ет. 1."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5900

3

Старши

08.07 2018 в 20:04

Eeeeee , браво бе,то имало журналисти в тая държава .Ами къде сте бе шилета ???Кой им ближе задниците на управляващите и цялата политическа сган????Кой им се предлага за постове и облаги? Кой пише хвалебствените слова???? Кой си загуби честноста , почтеноста ,уважението на хората.
Видяхте ли докъде стигна падението ви,най-тъпия арогантен боклук да ви пише закона за печата.
Според мен си го заслужавате.

6145

1

kokoten

08.07 2018 в 19:24

Самото съществуване на тази дебела свиня унижава народа,камо ли закони написани от него....