СБЖ иска оставка на цялото ръководство на БНР

OFFNews 20 септември 2019 в 22:34 2869 0

Снимка offnews.bg

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти /СБЖ/ разпространи съобщение, в което изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор Светослав Костов, както и за оставките на членовете на Управителния съвет на националното радио.

Искането е заради извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. БНР е в безпрецедентна криза, констатират в СБЖ, макар и късно.

Ето какви са мотивите на журналистическия съюз за исканите оставки:

„Доказателства за това са: свалянето от ефир на дългогодишната радиожурналистка Силвия Великова – утвърден и неоспорим експерт в отразяването на правната проблематика, петчасовото преустановяване на излъчването на "Хоризонт" в националния радиоефир на 13-и септември, оставянето на националната радиопрограма без оперативно ръководство в момента.

По време на изслушването на редколегията на „Хоризонт” в СЕМ - на 19.09.2019 г., бяха изнесени шокиращи факти за упражнен натиск към генералния директор на БНР - за провеждане на ограничения към журналист, налагане на цензура и намеса в редакционната независимост.

В свои публични изявления Ивайло Савов свидетелства от първо лице за този натиск, упражнен от външни сили към него и към генералния директор Светослав Костов за отстраняването на Силвия Великова от ефир. Ръководството на БНР обаче продължи да провежда поръчковия натиск, а доскорошният директор на "Хоризонт" – Савов, бе принудително пенсиониран, заради отказа му да се подчини.

Казусите от последните дни в БНР са ясно доказателство за посегателство срещу свободата на словото. Погазени са основни ценности - правото на журналистите да задават въпроси, а на обществото да бъде информирано.

Генералният директор на БНР носи пряка вина за назначаването на висока ръководна позиция на човек без никакъв административен опит. Без конкурс длъжността „Главен редактор” в програма "Хоризонт" бе заета от Николай Кръстев, който доказа "уменията" си на практика и още в първия работен ден се наложи да подаде оставка.

А за технически директор Светослав Костов си е избрал човек, компрометиран още по времето на премиера Иван Костов като проводник на напрежение в БНР, тогава в качеството му на административен директор, подменил новинарските екипи и прехвърлил сигнала към друго студио, за да елиминира гласа на новинарите от "Хоризонт".

Сега Пламен Костов е главен заподозрян за спирането на излъчването на „Хоризонт”, но в никакъв случай той не е действал сам! Преките поръчители и мълчаливите свидетели носят не по-малка вина! Считаме, че неистините и арогантното поведение на генералния директор на БНР нарушават всички морални и етични професионални норми.

Целият развой на събитията в БНР през последните дни извади наяве дълбоката криза в медийната среда в България, за която управляващите си затварят очите. Този път „главанаците“ жестоко се издъниха и лъснаха отвратителните методи, с които овластени фактори се опитват да пресират медиите, когато те не желаят да играят по свирката им.
Истината излезе в резултат на съпротивата и солидарността на журналистическата колегия, която въстана и показа, че не желае повече да търпи погазването на свободата на словото и медийната независимост, на правата на журналистите.

Ако и този път фактите за тази отвратителна намеса не бъдат разнищени докрай, ако имената на задкулисните поръчители не бъдат разобличени и те не понесат своето наказание, в българската медийна среда ще продължи да властва уродливото „телефонно“ право и ще бъде убита надеждата на милиони българи за реална демократична промяна. Дълбоко сме обезпокоени от появяващите се факти за отправяни заплахи – дори за физическа разправа – с непокорните журналисти.

Управителният съвет оспорва и замесването на дружеството на СБЖ – Програма „Христо Ботев - БНР” в подписка, която е в подкрепа на сегашното ръководство на БНР и е входирана в СЕМ. Ако има наши членове, желаещи да бъдат ръководени по този начин и от този компрометиран мениджърски екип на Радиото, то нека те се идентифицират ясно със своите имена, без да ангажират цялото дружеството.

БНР е не само най-старата електронна медия у нас. БНР е институция.

УС на СБЖ очаква разследващите органи да установят от къде точно и от кого е бил прилаган натискът към ръководството на Радиото.

Призоваваме членовете на СЕМ, които са сключили мениджърските договори с генералния директор на БНР и членовете на Управителния съвет на медията и носят отговорността за избора им, да не отлагат решението си за налагане на мерки и санкции, които да осигурят нормална обстановка за работата на журналистите в обществената медия.

Солидарни сме с достойната позиция на всички, които защитиха ценностите и професионалните стандарти на работа на журналистите в тези дни на изпитания. Заставаме на страната на свободата на медиите и правото на журналистите да задават своите въпроси свободно. УС на СБЖ ще сезира нашите партньори от Международната и Европейска федерации на журналистите, а така също и Европейската комисия за тревожната обстановка в БНР и за настъплението срещу независимостта на медиите в България.

В навечерието на предстоящите избори е необходимо час по-скоро да бъде нормализирана обстановката в обществената медия.

А този катарзис минава през оставките на това ръководство на БНР!
Журналистиката не е престъпление. Свободата зависи от нас“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови