СБЖ защити репортерките 'мисирки' и журналистите от Биволъ

OFFNews 06 февруари 2020 в 16:30 4449 0

Председателят на Съюза на българските журналисти (СБЖ) Снежана Тодорова осъди "циничното отношение и обидните определения на управляващите към журналистите" в позиция, публикувана на сайта на съсловната организация. Според Тодорова това отношение е "брутална и трайна тенденция от години".

Позицията е по повод думите на Бойко Борисов, който преди дни нарече репортерите "мисирки".

Становището на СБЖ дойде в деня, в който един от членовете на съюза - проф. Коста Костов, обяви, че прекратява членството си, разочарован от липсата на позиция по случая.

Снежана Тодорова осъжда и начина, по който главният прокурор Иван Гешев и евродепутатът Александър Йорданов говорят с журналиста от "Биволъ" Атанас Чобанов.

Публикуваме пълния текст на позицията без редакторска намеса:

"Възмутителни, скандални и обидни не само за журналистите, но и за цялото ни демократично общество са унизителните определения, които си позволи да употреби премиерът Бойко Борисов в изявления пред медиите при техни въпроси по важен обществено-политически проблем.

СБЖ категорично осъжда и винаги е осъждал подобно цинично поведение, което, уви, се проявява не за първи път. То се е превърнало в модел за подражание по всички нива на управленската стълбица. Това е брутална, трайна тенденция вече от години.

Тя удря не само по журналистите, а по цялото общество. Дори в конкретните груби фрази на премиера от последния случай виждаме едновременни обидни квалификации и към вършещите работата си репортери, и към висш държавен служител на президентството заради негови медийни изявления.

Само ден по-късно станахме свидетели на изблици в същия дух от други официални лица. Главният прокурор Иван Гешев демонстративно иронизира журналисти, които при негово посещение в Европейския парламент в Брюксел му задават въпроси относно поредица от гръмки разследвания, подети от него. А евродепутатът Александър Йорданов се намесва, за да нарече същите колеги „дребни провокатори” заради въпросите им.

Същия ден видяхме и позиция на Прокурорската колегия на ВСС „във връзка с поредица от публикации, репортажи, коментари и интервюта в печатни и електронни медии, целящи дискредитиране независимостта и уронване престижа на съдебната власт и в частност на ПРБ.” Критикуваните медии не са назовани, а обвинителният тон на позицията е същият, както и в друго подобно становище на същата Прокурорска колегия, разпространено, още докато вървеше процедурата по избор на нов главен прокурор.

Тази поредна серия от демонстративни изяви е откровена канонада не само срещу свободата на словото и правата на журналистите, но и срещу самите устои на демокрацията, за което СБЖ нееднократно е алармирал и което винаги възмутено е осъждал.

Всичко това се разиграва на фона и на друго събитие с голям обществен резонанс - обявеното от държавния секретар на САЩ Майк Помпео санкциониране с отнемане на американска виза на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов с мотива, че е корумпиран, но без посочване на доказателства. Това е съдията, издал разрешение на обвинения в шпионаж за Русия Николай Малинов да посети Москва, за да получи руско държавно отличие.

Обществената реакция е остра, защото темата за корупцията е много сериозна и болезнена, а очакванията в обществото за разкрития по този вид престъпления имат друг ракурс.

Всичко това е съставна част от отровната среда, в която е потопено и цялото ни общество, и журналистиката ни като най-чувствителна мембрана между граждани и управляващи, като глашатай и защитник на обществения интерес.

Живеем във вододелни дни, колеги. Ясно е, че отнийде няма да дойде „спасител” от непоносимото блато, в което сме натикани. Ясно е, че само от нас зависи да защитим достойнството си и самата демокрация.

Затова само възмущението, което кипи във всички ни, не е достатъчно. Нужен е нашият единен, солидарен отпор - не само като журналистическа гилдия, но и като гражданско общество.

Пак в същите тези дни британски журналисти ни дадоха ярък пример за солидарност. При опит на правителството в Лондон да допусне едни медии до важен брифинг и да откаже достъп до него на други, колегите от „облагодетелстваните” медии също протестно са напуснали проявата.

Това е начинът да се възпитават политиците. Да им покажем характер. Да им покажем, че те зависят от нас, а не ние от тях. Нека когато следващият път някой отново се опита да ни обижда, да му изключим микрофоните и да му обърнем гръб.

Нека разберат най-после, че дължат респект, уважение и отчетност не просто пред нашата професия, а пред цялото общество, което е истинската власт.

Само единни като колегия и като граждани можем да отстоим правата си - онези, които СБЖ е поставил в центъра на своите предложения за законодателни промени в защита на свободата на словото и на журналистическите права, внесени в Народното събрание още през 2017 г. Пренебрежението на Комисията по културата и медиите към НС, която вече трета година не придвижва тези предложения, също е плесница към достойнството на цялата ни професия и цялото ни общество.

Не можем повече да позволяваме това унижение! Журналистическото и гражданското достойнство и борбеност са едно и също! Отпор колеги, солидарен отпор е изходът!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови