СЕМ изслуша Емил Кошлуков за случващото се с 'Вяра и общество'

"Емблема на "Панорама" е Иван Гарелов, пък го води Бойко Василев. Никой не е женен за БНТ"

Мая Младенова 24 юни 2020 в 13:44 7288 8

До безпрецедентен акт в историята на медиите у нас и в частност на националната телевизия доведе казусът с предаването "Вяра и общество".

Генералният директор Емил Кошлуков стана първият медиен шеф, явил се пред медийния регулатор да обяснява защо - по своя инициатива - сваля предаване от екрана. Става въпрос за дългогодишното "Вяра и общество" с Горан Благоев.

Това се случва само дни след като Светият синод освети друго безпрецедентно за медиен шеф действие - че Кошлуков лично е потърсил среща с тях, за да попита какво да прави със "скандалното предаване".

Тезата на Кошлуков е, че предаването не отговаря на стандартите, тъй като в него липсва плурализъм, гостите са компрометирани, има нарушения на законодателството, вътрешния правилник и трудовата дисциплина. Той обяви, че БПЦ на няколко пъти е възразявала с писма срещу теми в предаването и от години не изпраща свои представители в студиото. Имало и много писма на възмутени зрители. освен това имало порочни практики в самия екип, като например, че Благоев назначил съпругата си на договор.

Кошлуков на практика се извини на СЕМ и на зрителите, че едва сега взема мерки срещу предаването.

Освен че се изопачава властта на МС, освен че се дискредитира властта, освен че всичко това се случва, в предаването най-голямата вяра не е представена по никакъв начин. Четири милиона души не могат да чуят вярата си, заяви генералният директор. Според него целенасочено там са канени хулители на вярата. Вместо представители на БПЦ, според него трябвало да се канят чиновници от Дирекцията по вероизповеданията, от МФ и МК.

Освен това най-чест гост бил компрометираният според него архимандрит Дионисий, а втори по ред - пастор Христо Бисеров.

Преди да дойда при Вас, аз съм провел срещи със Синода, с много хора, за да съм сигурен, че ще представя правдиво нещата, заяви Кошлуков. В хода на разговора той призна, че не гледа предаването.

Доста страшни обвинения хвърляте срещу водещия Горан Благоев, с много голяма част от тях не съм съгласна, заяви председателят на СЕМ Бетина Жотева.

Аз не видях нито една секунда, в която вярата да бъде хулена. По-скоро критично отношение към църквата и нейните земни представители и бяха зададени въпроси как те боравят с държавни средства. Православието не е критикувано, добави Жотева.

Предаването не е спряно. Нещо повече - мисля, че има нужда от повече такива предавания. Не са спрени повторения на предаването. Хубаво е да не се слушат лъжи в медиите, заяви Кошлуков. Той имал намерения за още предавания на религиозна тематика. Не посочи обаче дали предаването ще остане в този му вид със същия автор и водещ.

Въпреки думите му, че отпадането на повторенията на предаването през лятото е лъжа, от думите му стана ясно, че повторения наистина няма да има. Вместо това ще се излъчват филми и сериали.

Не останах с впечатление за краен критичен тон. Мисията на журналиста е да бъде критичен, коментира на свой ред Розита Еленова. Не бих искала да ви питам дали сте имал среща по ваша инициатива със Синода. Искам да знаете, че вие трябва да сте независим. Не би трябвало да има такива преки срещи, добави Еленова.

Предаването е продукция на БНТ, никой не е женен за БНТ, на никой предаване не му се полага по наследство, коментира Кошлуков по повод дали Горан Благоев ще остане в БНТ. Емблема за "Панорама" е и Иван Гарелов, пък го води Бойко Василев... Моята практика е да налагам наказания, вероятно ще бъде така и сега, добави шефът на националната телевизия в отговор на Розита Еленова.

Църквата по закон е самоуправляващата се. Не е наша работа колко имоти има и как ги управлява, заяви още Емил Кошлуков.

"Да получаваме зрителско мнение и молба за сваляне на водещ на мен не ми се беше случвало. Това е учудващо и тотално неприемливо." Това каза София Владимирова, открито изразявайки съмнение в автентичността на въпросните зрителски писма. Владимирова изрази учудване, че въпросното спортно предаване е от 6 юни, а зрителското писмо до СЕМ е пристигнало на 16 юни.

Тя подчерта, че не е работа на СЕМ да сваля водещи и предавания, това е решение на ръководството на БНТ. Не е ли цензура недопускането на гости, попита още тя.

Не можеш да хулиш свети Серафим - чудотворец, не можеш да оспорваш избора на български митрополит - Николай. (...) Не да гледаме часовници на владици", обобщи Емил Кошлуков.

Публицистика или не е "Вяра и общество"

Бетина Жотева попита дали предаването „Вяра и обществео“ е образивателно или публицистично по лиценз. Тя припомни, че изискването в ЗРТ за плурализъм (различни гледни точки и събеседници) важи за предаванията с политичесака и икономическа тематика, а не за образователните. Ако то не е публицистично, тогава защо БНТ не спазва лицензиите на предаванията, запита тя. Отговорът на Кошлуков бе, че действително предаването е с лиценз за образователна програма, не з апублицистика, но последното предаване е било в публицистичен формат. Това според него не било редно, но досега никой не смеел да се намеси в работата на „емблематичните лица“ на телевизията като Горан Благоев.

Още по темата:

Темата, която скара Горан Благоев с БНТ

Горан Благоев обяви началото на края на Вяра и общество, БНТ отрича да е свалила предаването

Подписки и подкрепа за 'Вяра и общество' и Горан Благоев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3037

8

Радамант

25.06 2020 в 12:23

Лицето Кошлуков не е внятно да съди за материята в това интелигентно предаване.Всъщност Горан Благоев е достигнал отдавна нивото си на компетентност.Досадно е и да гледам мерзкото существо Дионисий,с показната му суетност и фамозен изказ.Бог не е в очите му.Няма ги божиите хора с истинската вяра.Липсват тотално останалите религии.Особено дразни и показното и менторско високомерие на Благоев.Няма верска благост в поуменията му.

23293

7

Стефан

25.06 2020 в 01:42

Хабер си нямам за какво става дума, от 10 години нямам телевизор.
Но когато пиян дебил напада нормални полицаи, а после учи на морал населението ...

кошлуков?

3000

6

FriedRado

24.06 2020 в 22:30

Това предаване ме направи още по голям атеист става само колкото да научиш за историята на христянството препоръчват и интересни книги,но като започнат да говорят за "нечистия неолиберализъм'' ми се повръща.

6589

5

stanimir_13

24.06 2020 в 18:02

Никога досега, никой не си е позволявал такава чистка. Повечето премахнати са свестни и съвестни журналисти, които предлагаха алтернативни гледни точки, или разследвания, отиващи високо. Специално "Вяра и общество" с Горан Благоев винаги съм го гледал. В него има много истинска вяра и представяше достойно и честно нещата от църквата. Явно е пречел на агенти и продажници. А за Кошлуков думи нямам. От беден студент, протестиращ срещу статуквото, до нагушил се защитник, стожер и ибрикчия на същото това статукво.

12139

4

iliyapopov

24.06 2020 в 17:50

Аз също го подкрепям, независимо от тъпите подмятания на някои невъзпитани форумци! Никога не съм бил разочарован от негови изказвания - винаги точен, аргументиран и коректен!

3906

3

hristo

24.06 2020 в 16:31

До User2: Отзад ли го подкрепяш, с чеп може би?

17156

2

aviatora

24.06 2020 в 15:15

Тази телевизия кой я гледа изобщо, а и още повече, когато генерален директор е Емо Гея /най-големият минет в политиката/.

12216

1

Uzer2

24.06 2020 в 14:17

Подкрепям Емил Кошлуков!