СЕМ не избра шеф на радиото от първия опит, Антон Митов и Андон Балтаков са фаворити

Мая Младенова 22 януари 2020 в 11:45 2387 0

СЕМ не успя да избере шеф на Радиото на първото гласувано, проведено днес. 

Никой от шестимата кандидати не получи необходимите поне 3 от общо 5 гласа.

Втори опит за избор ще бъде направен на заседание, насрочено за 12:45 ч днес.

По регламент, ако и тогава никой от кандидатите не получи поне 3 гласа, ще бъде насрочено трето заседание. Ако и тогава няма победител, конкурсът се прекратява и ще бъде насрочен нов.

Като фаворити на съветниците се откроиха настоящият временен ръководител на БНР Антон Митов и Андон Балтаков - бивш новинар в Радиото и дългогодишен емигрант и мениджър в САЩ.

Как гласуваха съветниците

Бетина Жотева гласува за Андон Балтаков, който според нея е предложил брилянтна визия за БНР в рамките на тригодишния мандат и обяви, че ще се довери на неговия журналистически и мениджърски опит.

Галина Георгиева също даде гласа си за Андон Балтаков. По думите ѝ той е показал визионерство и готовност за гъвкавост и диалогичност.

Ивелина Димитрова посочи, че този избор е бил по-труден от предишните. Тя посочи, че концепцията на Андон Балтаков е впечатляваща, но той към момента не познава БНР и няма информация отвътре. Затова класира на второ място неговата кандидатура, а днес гласува за Митко Димитров. За него Ивелина Димитрова даде вота си и в конкурса пред шест месеца. Според съветничката в концепцията му има много конкретика и няма нужда от период за адаптация и навлизане в средата в медията. Ако г-н Балтаков събере мнозинство, ще гласувам въздържала се, защото не съм против неговата кандидатура.

Розита Еленова обобщи концепциите и даде гласа си за Антон Митов. Той ръководи временно радиото след отстраняването на Светослав Костов.

Председателят на СЕМ София Владимирова обяви, че е била разколебана между кандидатурите на Антон Митов и на Андон Балтаков. "Ще подкрепя г-н Антон Митов", обяви Владимирова.

Извънредният конкурс за генерален директор на Радиото бе обявен в края на миналата година, след като СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов броени месеци след началото му. Това стана заради скандалното и безпрецедентно спиране на сигнала на Програма "Хоризонт" на 13 септември - когато течаха активни протести около избора на Иван Гешев за главен прокурор. Точно преди спирането на програмата (часовете съвпаднаха с един от протестите - б.а.) ресорът на съдебния репортер Силвия Великова бе отнет, а на нея ѝ бе връчена заповед за командироване в Радио Стара Загора. По-късно ръководството на Радиото не успя да даде убедителни обяснение защо се е налагала т.нар. от тях профилактика на програмата. Заради скандала Костов се раздели с поста си. Той не направи това доброволно и обяви, че ще обжалва уволнението си в съда.

Какви акценти за бъдещето на БНР представиха по време на изслушванията шестимата кандидати в конкурса:

Жени Гаджалова

Антон Митов

Андон Балтаков

Митко Димитров

Даниела Манолова

Александър Велев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови