СЕМ откри нарушения в "На Кафе", здравната инспекция - не

OFFNews 06 април 2017 в 15:46 11127 2

Съветът за електронни медии е открил нарушения в предаването "На Кафе", излъчвано по Нова телевизия. Това става ясно от становище на СЕМ, което идва след масовите сигнали срещу предаването и здравните съвети, които се дават в него.

В края на миналата година сайтът "Наука и критично мислене" поде кампания срещу "На Кафе" заради съветите от типа да пием урина, непастьоризирано мляко или как да се лекуваме с ток от ел. мрежата.

Сигналите на недоволните бяха приети от СЕМ, които се обърнаха към здравното министерство и столичната здравна инспекция за експертиза.

В заключителното си становище СЕМ пише, че Съветът е гледал не само конкретното предаване, а и други издания.

"В случаите, когато медийното съдържание се разминава с нормите на Закона за радиото и телевизията сме реагирали с административнонаказателни действия. Предвид спецификата на производството не можем да дадем повече подробности на този етап".

В становището си СЕМ е приложил и мнението на Столичната регионална здравна инспекция.

В документа се казва, че СРЗИ не е открила проблеми в предаването, както и в изказванията на специалистката Наташа Кембъл Макбрайд.

"От гореизложеното е видно, че лицето осъществява дейност в сферата на своята професионална компетентност като лекар с необходимата квалификация. Съгласно българското здравно законодателство, лицата упражняващи медицинска професия, имат право на свобода на действия и решения съобразно своята професионална квалификация"

В края на своето становище от СРЗИ казват, че не са открили доказателства за платен репортаж и няма скрито послание от ефира на "На Кафе".

Становището на СЕМ и Столичната регионална здравна инспекция:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

08.04 2017 в 15:15

На работещите в Столичната регионална здравна инспекция да им раздават сутрин да пият урина и ако откажат да ги уволняват.:)
Да са живи и здрави!

10571

1

Hissarion

06.04 2017 в 16:06

Щом като е написала в книгата си, че е доктор, значи е доктор. Пък дали пие урина и я бие тока, няма значение.