СЕМ открива утре процедурата за отстраняване на Костов от БНР

OFFNews 08 октомври 2019 в 12:26 2496 0

Снимка OFFNews

Съветът за електронни медии ще обсъди на утрешното си заседание откриването на процедура за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов.

СЕМ даде едноседмичен срок на Костов да подаде оставка СЕМ и обяви, че в противен случай ще започне процедура по освобождаването му. Срокът изтече, а генералният директор, който е на поста едва от края на юни т.г., отказа да се оттегли по собствено желание.

До искането на съветниците се стигна след безпрецедентното спиране на сигнала на Програма "Хоризонт" в цялата страна за близо 5 часа на 13 септември т.г. Ден по-рано от ресора и предаването си бе отстранена знаковата съдебна репортерка на радиото Силвия Великова. По време на тези събитие бе планиран протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Членовете на СЕМ не отговориха на многократно зададения от медиите въпрос защо, след като смятат за фрапиращо спирането на радиото, отлагат със седмици вземането на решение за Светослав Костов. Не е ясно и за колко време ще приключи самата процедура по отстраняването му. 

Този четвъртък временната анкетна комисия към парламента за кризата в радиото ще изслуша главния прокурор Сотир Цацаров, за да информира народните представители за хода на разследването за заглушаването на сигнала и за евентуален натиск върху генералния директор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови