СЕМ за пандемията: Традиционната журналистика победи сензацията, обществените медии се реабилитираха

OFFNews 13 май 2020 в 14:23 6469 0

Снимка Pixabay

Традиционната журналистика победи сензацията, а обществените медии се реабилитираха като достоверен източник на информация.

Това са част от изводите от проведения от Съвета за електронни медии (СЕМ) мониторинг на телевизии и радиостанции по време на пандемията.

Наблюдението е извършено между 13 март и 12 април.

Наред с официалната информация от институциите е представен и плурализъм на гледните точки при отразяването на темата, обобщиха експертите от съвета, цитирани от БНР. Няма нарушение на Закона за радиото и телевизията, нито на етичните правила.

По друга точка от дневния ред СЕМ е дал висока оценка на Отчета за дейността и управлението на БНР за първите 3 месеца от мандата на новия генерален директор Андон Балтаков – от 27 януари до 30 април, допълва БНР. Посочва се, че една от първите стъпки, които ръководството е предприело след 27 януари, е ревизия по мащабни договори и задължения, които БНР е поело в края на 2019 година. БНР цитира пример със сделка за над 300 000 лева за спешен ремонт на покрива на лентохранилище "Боровец", сключена в началото на зимния период. След направен вътрешен одит на сключения договор БНР сезира Софийската районна прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за по-нататъшни действия.

СЕМ освен това е взел решение да наложи глоба от 2000 лева на един от членовете на Управителния съвет на БНР - Галя Тренчева. Причината е конфликт на интереси при гласуване на парични награди за свързано с Галя Тренчева лице. В такива случаи санкцията, която законът предвижда, е в размер от 1000 до 5000 лева. Решението на съвета ще бъде изпратено на Антикорупционната комисия и на прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови