Само Кутев възрази на медийния закон на Пеевски. Нарече го "изнасилване на общественото мнение"

Текстовете минаха на първо четене в пленарна зала

OFFNews 04 юли 2018 в 11:21 6536 0

Снимка БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други издания, станали известни като "медийния закон на Делян Пеевски".

"За" гласуваха 92-ма народни представители от ДПС, ГЕРБ и "Обединените патриоти", 12 бяха против, а 28 се въздържаха.

Промените бяха внесени от ДПС депутата и негови колеги от същата парламентарна група и предизвикаха широк обществен дебат, тъй като засягат ключова сфера в бизнеса на Пеевски - а именно медиите.

Новите текстове предвиждат промени за декларирането на източниците на финансиране и собствениците на медиите, като освен печатните, включва и онлайн изданията. Според промените печатните, електронните и онлайн медии ще трябва да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик и да декларират всяко получено финансиране в предходната календарна година. Разпространителите на печатни издания ще декларират в Министерството на културата действителния си собственик, както и броя на обекти за продажба на дребно. Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще бъде сезирана Комисията за защита на конкуренцията.

На промените се противопоставиха депутати от „БСП за България“.

„Няма никакво съмнение, че в България, един от основните проблеми на демокрацията е смесването на политиката и бизнеса. Смесване, което за България често пъти е в недопустими размери. За последните 20 години ние сме извървели път в посока на изсветляване, но той е ужасно недостатъчен. Ако има нещо, което гражданите на България недвусмислено формулират като проблем на системата, това е именно смесването на политиката и бизнеса“, посочи народният представител Антон Кутев.

Кутев бе единственият, който посочи, че в България има конкретни личности, които са се превърнали в символ на това смесване. „Това има основание. Няма как да убедя българските граждани и моите избиратели, че г-н Пеевски не е символ на смесването на бизнес и политика“, каза той. Депутатът заяви, че няма да подкрепи законопроекта и го определи като „следваща крачка в разграждането на държавността“.

„Ако това беше законопроект, в който не участваше името на Пеевски, очевидно щеше да има своите цели. Между другото, част от тях са изсветляване на имиджа на г-н Пеевски. Но ако той не го беше подписал, щеше да бъде просто един законопроект, който въври във вярната посока и се опитва пътьом да изсветли имиджа на Пеевски. С неговия подпис той става изнасилване на общественото мнение“, смята Кутев.

От ДПС защитиха проекта си.

„Законопроектът има ясна цел и тази цел не кореспондира със защита интереса на когото и да било, най-малко на г-н Пеевски. Точно обратното“, посочи Йордан Цонев, който е сред вносителите. Според него името на един от вносителите не е основание законопроектът да не бъде подкрепен. „Неприемането на този законопроект обслужва всички онези, които произвеждат фалшивите новини“, аргументира се Цонев. В изказването си той призова за въвеждането на ясен регламент относно собствеността и финансирането на медиите, което ще доведе до изсветляването на зависимостите.

Подкрепа за законопроекта от парламентарната трибуна изразиха още председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов и председателят на ПГ на „Обединени патриоти".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови