Силно балканско присъствие в новото ръководство на EANA

OFFNews 24 септември 2018 в 12:16 1675 0

Генералният директор на Румънската национална информационна агенция AGERPRES - Александру Джибой, бе избран за генерален секретар на Европейския алианс на информационните агенции (EANA) от Общото събрание на организацията.

На форума, състоял се във Варшава, участваха представители на 32 европейски информационни агенции. Сред тях бе и генералният директор на БТА Максим Минчев, който издигна кандидатурата на румънския си колега Джибой. Мандатът на Джибой като генерален секретар на алианса е тригодишен. През последните 17 години генерален секретар на EANA беше шведът Ерик Нилен, чиято е основната заслуга за гласуването на ЕП в защита на авторските права на информационните агенции. 

Общото събрание на членовете на EANA избра за нов президент на организацията с мандат от две години, Петер Кропш - изпълнителен директор на германската информационна агенция DPA, както и двама нови членове на Борда на алианса: Юри Майстър, главен изпълнителен директор на чешката информационна агенция CTK, и Михалис Псилос, главен изпълнителен директор на гръцката информационна агенция ANA-MPA. 

EANA е приемник на Съюза на телеграфните агенции, създаден през 1924 г. и преустановил дейността си по време на Втората световна война. Алиансът е основан на 21 август 1956 г. на конференция в Страсбург като съюз за дискусии, размяна на информация и опит между информационните агенции. На есенния си форум във Варшава членовете на EANA обсъдиха бъдещето на националните осведомителни агенции в Европа, защитата на авторските им права, подготовката на журналистически кадри в условията на променящ се пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови