Сотир Цацаров ще бъде изслушан в парламента по случая БНР

Тома Биков от ГЕРБ иска валутен борд за обществените радио и телевизия

Мая Младенова 03 октомври 2019 в 15:50 2715 0

Снимка OFFNews

Главният прокурор Сотир Цацаров ще бъде извикан следващата седмица в парламента, за да информира депутатите от временната анкетна комисия за БНР за хода на разследването по случая.

Това решиха днес членовете на комисията с председател Тома Биков (ГЕРБ) и зам.-председател Александър Симов (БСП).

Изслушването на Цацаров ще е следващият четвъртък. Членовете на комисията очакват от него подробности по двата сигнала - за оказван натиск над генералния директор на БНР и за спирането на сигнала на Програма "Хоризонт" на 13 септември. На база на информацията, която Цацаров предостави, комисията може да призове и други хора,  свързани с разследването.

Биков отбеляза, че се надява комисията да не създаде свръхочаквания, че за ден-два ще предложи решение на кризата и припомни, че парламентът не е разследващ орган. Очаква се комисията да изслуша представители на БНР, КРС, СЕМ и др., стана ясно още от думите му. 

В контекста на разразилата се криза, той коментира и темата за медийното законодателство. "Не е тайна, че се работи с един закон, който е писан много отдавна, при съвсем друга конюнктура и в съвсем друга медийна среда. Така че, ако тази комисия създаде възможност и постигнем общо съгласие по отношение на промени в законодателството, аз ще бъда на мнение, че тя си е свършила работата", заяви Тома Биков.

Комисията има срок за работа два месеца. Това означава, че трябва като се изключат две седмици планирана почивка за предизборната кампания, тя трябва да приключи работа точно преди коледните празници.

Пред журналисти Биков сподели личното си мнение, че законодателни промени са нужни в посока по-строг контрол върху бюджетите на обществените медии. Това няма да позволи настоящите ситуации на натрупване на милионен дефицит и ще направи обществените медии по-независими, смята депутатът. Той нарече това "валутен борд" за БНТ и БНР. Според него "бордът" може да бъде въведен чрез 3-месечен или 6-месечен контрол на СЕМ върху разходването на бюджета или пък с ясно разписване на това какъв процент от бюджета си обществените медии могат да харчат за спорт, култура, публицистика и др. И когато този процент се превиши, генералният директор да влиза в нарушение. Депутатът уточни, че такъв тип законодателни промени трябва да се гласуват от парламентарната комисия по култура и медии и да има единодушие и с другите партии, както и със самите БНР и БНТ. 

"Ние имахме буквално апел от БНТ да ограничим правомощията на генералния директор. И аз го подкрепям в това отношение г-н Кошлуков, защото това създава възможности за безконтролно поведение", добави Биков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !