Списъкът на Гарелов: Кой (не) го подкрепя за БНТ и защо

OFFNews 01 август 2017 в 14:01 8224 6

Снимка bTV

Иван Гарелов

Обичайно следеният с повишен интерес конкурс за нов шеф на БНТ и този път обещава да бъде интригуващ. След като станаха ясни деветимата кандидати, следващият любопитен епизод бе разпространеният в медиите списък с 85 изявени в различни сфери личности, които застават зад кандидатурата на журналиста Иван Гарелов. 

Списъкът бе широко коментиран в социалните мрежи. Заради част от имената потребители се пошегуваха, че е съставен от Комисията по досиетата. Присъствието на други учуди мнозина. Любопитно бе и че конкурентът на Гарелов в конкурса - Емил Кошлуков, също бе посочен сред подкрепящите.

Кошлуков обясни в профила си във фейсбук, че подкрепя не само Гарелов, но и останалите кандидати, защото всеки явил се на конкурс за публична длъжност заслужавал да бъде насърчен.

Арабистът проф. Владимир Чуков дискретно се дистанцира, като коментира: "Виждам, че съм включен в списъка на хората, които подкрепят един от кандидатите за генерален директор на БНТ. Очевидно човекът, който го е правил, не знае, че съм част от академичната общност повече от 30 години, а още по-малко, че съм професор повече от 10 години. Освен това не членувам в НПО-то, към което съм причислен във въпросния списък, повече от 15 години. Това силно ме натъжава, тъй като, в някаква степен, игнорира моята професионална кариера."

"Без да отричам експертните качества на един или на друг кандидат (познавам някои от тях и мисля, че има няколко доказали се професионалисти), не считам, че аз трябва да влияя върху избора на ръководител на такава авторитетна институция, каквато е БНТ. Нека да спечели най-достойният", добавя професорът.

Журналистът Иво Беров на свой ред обясни, че "подкрепя Гарелов безкористно, защото няма да бъде избран за шеф на БНТ – ще бъде избран човек на Борисов, знае се."

Беров обяснява, че през през последните трудни за него години само Гарелов се сещал да го потърси. "Никой от тези, които подкрепях и защитавах дълги години и на които помогнах да се набутат в парламента и на най-различни постове и благи местенца, не се сетиха за мен. Забравиха ме тутакси", споделя той. Навремето именно Гарелов му помогнал за изява в БНТ.

Журналистката Лияна Панделиева, която мнозина помнят като "лицето на демокрацията" от сините митинги, заяви безрезервна подкрепа на Гарелов, който й помогнал в началото на кариерата й. "Животът ми на самостоятелен пълнолетен човек започна в кабинета на "Панорама". Когато ме атакуваха отвътре, когато ми се смееха, че току-що съм излязла от училище, а вече правя репортажи, когато правех неминуеми грешки, Иван винаги беше на моя страна. Лоялен, последователен ръководител, изключителен учител и школа", пише Панделиева. 

На запитване на OFFNews защо е подкрепил именно Гарелов, директорът на НИМ проф. Божидар Димитров обясни, че това са лични работи, но все пак посочи, че го смята за добър професионалист.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

6

Petur Angelov

02.08 2017 в 13:06

Некролога леко му се подава от джоба на именития комунист , но той отново напира за още милостиня и за да го изпратят с големи почести , като най - великият мислител ......

29216

4

Лопе де Вега

01.08 2017 в 17:41

Тука се напълнИ с педераси! Аз, като питам нещо, питам щото искам да знам. А педерасите, вместо да ми светнат, ми праскат минуси. Обяснете бе, дървари, па слагайте колко си щете минуси.

Поздрав!

29216

3

Лопе де Вега

01.08 2017 в 17:38

Мислещ гербер? Кво е това животно?

Поздрав!

29216

1

Лопе де Вега

01.08 2017 в 14:07

Тука разбрах, че божо вампира е станАл прохвесор. Верно ли, бе? Щото съм пропуснАл тая новина.

Поздрав!