Спря NEWSru - една от малкото обективни руски медии

OFFNews 31 май 2021 в 11:31 2793 0

Снимка newsru.com

Руската медия NEWSru.com спира дейността си поради икономически причини, породени от политическата обстановка в страната. Тази медия беше една от малкото обективни в страната и не следваше пропагандата на Кремъл.

В сайта на медията е публикувано съобщение, в което редакторите благодарят на читателите. "От 1 август 2000 г. до 31 май 2021 г. всеки ден се опитвахме да изпълняваме професионалните си задължения с най-голяма честност, а именно да разказваме какво е важно в страната и в света, да съставяме обективна информационна картина на деня", пишат още те.

Първоначално медията се е казвала NTV.ru - първият сайт за новини в Русия.

"Спираме да работим по икономически причини, но те са породени именно от политическата обстановка у нас. След 2014 г. стана ясно, че не само географията и външната политика, но и вътрешната икономика се променят коренно", мотивират се от медията.

Нашата картина за деня започна да се различава толкова от картината, предпочитана от държавните ресурси, че големите рекламодатели спряха да си сътрудничат с нас след събитията от 2014 г., а останалите започнаха да се страхуват особено тази година, категорични са от NEWSru.

"Все по-често трябваше да пишем за приемането на ограничителни закони, които биха могли да ни засегнат всеки ден. Трябваше да обозначим все по-уважаваните хора и източници на достоверна информация като чуждестранни агенти и екстремисти", пише още в съобщението на сайта.

NEWSru остава като архив, натрупан за 21 години работа - 1 милион 172 хиляди 931 новини:

"Архивът ще ви помогне да не бъдете наивни и лековерни, ще ви помогне да сравните фактите и да си отговорите на много въпроси".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови