Светът осъди убийството на Виктория Маринова

OFFNews 07 октомври 2018 в 21:47 30923 4

На 7 октомври 2006 година светът е потресен от убийството на известната руска журналистка Анна Политковская. 12 години по-късно вестта за друго убийство на журналистка обиколи световните медии и отново разтърси хората със своята бруталност.

30-годишната русенска телевизионна водеща Виктория Маринова е изнасилена, удряна с юмруци и душена. Младата жена и майка на 7-годишно момиченце е административен директор на телевизия TVN и водеща, а последното ѝ предаване е посветено на темата "Джи Пи Гейт", по името на фирмата, уличена от "Биволъ" в разследването за корупция при усвояването на евросредства.

Все още не може да се каже дали убийството е свързано с работата на Маринова, дали в него има личен мотив или престъплението е извършено по съвсем различни подбуди. Това казва българската полиция към момента, това уточнява и Би Би Си в материала си за жестокото убийство в Русе.

Британската медия изброява и убийствата на журналисти тази година - това на Маринова е третото в Европейския съюз за последната година и четвъртото от началото на 2017 година досега. България е на последно място по свобода на медиите в ЕС, според "Репортери без граници", припомня Би Би Си.

Синът на един от тези убити през последната година журналисти - Ендрю, чиято майка Дафне Каруана Галисия беше взривена в автомобила си през октомври 2017 г., също реагира на убийството в България:

Би Би Си не е единствената световна медия, която реагира на жестокото убийство у нас. В. "Гардиън" също пише за него днес, като подчертава, че международната общност осъжда покушението.

Politico също подготвя дописка за него и припомня, че последният материал на журналистката е свързан с корупция при усвояването на европейски фондове.

Реакциите в социалните медии са десетки. Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП Манфред Вебер писа в Туитър, че е шокиран от бруталното убийство на български журналист. "Моите мисли са със семейството ѝ. Тя е третият журналист, убит в ЕС за една година", пише Вебер и подчертава, че това е много притеснително и че е необходимо спешно българските власти да извършат пълно разследване.

Ужасèн съм да науча за убийството на журналист, който е разследвал корупция в България - пише Ги Верхофстат, председател на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в ЕП, евродепутат от Белгия от 2009 г. и министър-председател на страната от 1999 до 2008 г. 

Следя отблизо разследването за ужасяващото убийство на разследващата журналистка Виктория Маринова в България - пише посланикът на Канада за България, Румъния и Молдова Кевин Хамилтън, който настоява бързо да бъде проверено дали убийството е свързано с работата ѝ.

Остра е реакцията и на международни журналистически организации.

"Асоциацията на европейските журналисти - България е потресена от вестта за убийството на Виктория Маринова, административен директор и водеща в телевизия TVN Русе - се казва в съобщение на организацията. - АЕЖ-България изразява искрените си съболезнования към семейството и близките на младата жена. Настояваме за ефективно разследване и за бързо изправяне пред правосъдието на отговорните за това брутално престъпление.

АЕЖ-България призовава да не бъде изключвана предварително нито една възможна версия за убийството, включително и тази за причини, свързани с работата на жертвата. В същото време, преди да има конкретни и доказани факти, е недопустимо да се спекулира дали инцидентът има отношение към темата за свободата на изразяване в България."

Българските власти все още не могат да кажат дали убийството на Маринова е свързано с работата ѝ като журналист. И премиерът, и вътрешният министър обаче уверяват, че по случая работят най-добрите криминалисти и че скоро усилията им ще дадат резултат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5900

4

Старши

14.10 2018 в 20:24

Айде стига сте преигравали ,убийство като всички други.

6005

3

observerr

08.10 2018 в 22:31

Да се търси и вариантът убиецът да се е скрил под водата !!

17156

2

aviatora

08.10 2018 в 01:01

Тиквата освен невиждана корупция и убийства по пътищата, създаде и условия за извергски, брутални и невиждани убийства за историята на Бъргария.
Благодарим тиквоооооо