ЦИК наказва медии с минимални глоби заради нарушения по изборите

OFFNews 09 януари 2020 в 19:32 2481 0

ЦИК налага парични санкции на популярни медии, които са допуснали нарушения на изборните правила и са публикували резултати от вота за кметове и съветници преди официалното им обявяване.

В сайта на ЦИК се посочва, че на 27 октомври 2019 г., към 18:40 часа на интернет страница Blitz.bg е публикувана информация за наличие на резултати от социологически проучвания в изборния ден: „Към 17.30 ч. в Пловдив мерцедесът на Борисов се забави в състезанието, но все още води убедително с 31%. Популярната състезателка от Града под тепетата продължава да покачва скоростта си и момента има 21% за сметка на Кадилака на Каракачанов, който падна до 14%. Шкодата на Нинова все още е четвърта и пази своите 7%“, което представлява нарушение на разпоредбата на чл. 205, ал. 5 ИК“.

Съгласно разпоредбата на чл. 205, ал. 5 ИК е налице забрана резултати от допитвания до общественото мнение или социологически проучвания по повод на изборите да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната, е подчертано в решението.

Преценено е обаче, че въпросната медия допуска подобно нарушение за пръв път и поради това трябва да плати глоба в размер на 2 000 лева вместо максималната от 5 000 лева.

Със същите съображения ЦИК глобява с 2 000 лева и Икономедия –„нарушението е извършено за първи път, при липса на данни за предишни нарушения, административно-наказващият орган намира, че следва да се наложи минималният размер на имуществената санкция от 2000 (две хиляди) лв., предвидена в Изборния кодекс“, пише в решението.

Решението за наложената глоба на ДИР.Бг в размер на 2 000 лева обаче съдържа фактическа грешка на подписалите го – в началото на текста правилно е посочена датата 26 май за избори за представители в Европейския парламент. Но по-надолу в него пише, че на въпросната дата 26 май 2019 г. на интернет-страницата на медията в „11:11 часа са публикувани предварителни резултати от гласуването за кандидатите за кмет“.

Административно-наказателното производство срещу БТВ Медиа груп обаче е прекратено. Първоначално ЦИК е съставила актове за установяване на административно нарушение за това, че на 27 октомври 2019 г. два пъти в обзорното предаване за вота е извършена предизборна агитация в изборния ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !