Тирана ще посрещне XV Световна среща на българските медии

Рени Петрова 25 октомври 2019 в 14:42 2253 0

Петнадесетата световна среща на българските медии ще се проведе в столицата на Албания Тирана между 21 и 25 ноември, обяви генералният директор на БТА Максим Минчев.

Форматът не помръква като съдържание, а напротив - става все по-богат, коментира на пресконференция генералният директор на БТА Максим Минчев.  Той обясни, че забавянето на провеждането се дължи първо на напрегнатата политическа есен, но и на факта, че заради мястото на срещата се е чакало с повишено внимание решението на ЕК за преговорите за членство на Македония и Албания.

Тази години темата на събитието е "Медии и национални приоритети".

Доц. Георги Лозанов, директор на дирекция "Културни комуникации" в Българската телеграфна агенция, допълни, че приоритетите са много и че "темата за националните приоритети е голям дебат, затова си струва да бъде проведен": енергийната независимост, инфраструктурата, туризмът, киберсигурността и правото на информация, също трансформацията на медийните модели, кампаниите, наличието на все повече безплатни платформи и какъв ще е начинът за правене на бизнес, бяха част от акцентите, на които доц. Лозанов обърна внимание.  

Тирана е избрана за град домакин на срещата, защото е свързана с България по много линии. В страната има и град, изграден от цар Иван Асен II - Берат. В Албания също така се намира най-скоро признатото българско малцинство, което наброява между 60 000 и 170 000 души. В Централния музей в столицата пък има голяма експозиция за цар Самуил.

Партньори на събитието са Асоциацията на българските медии по света и Албанската национална телевизия.

"Никога не сме харчили държавни пари за тези срещи - нито от бюджета на агенцията, нито от друг бюджет", каза генералният директор на БТА. Срещата се финансира изцяло от спонсорство.

"Ще ни бъде приятно да Ви видим в Албания. Гарантираме, че ще бъде интересно", завърши той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови