Тримата руски журналисти убити в ЦАР, докато разследвали руски наемници

OFFNews 01 август 2018 в 16:00 5717 0

Тримата руски журналисти, убити в Централноафриканската република, са работили по разследване за руски наемници, обяви днес опозиционерът Михаил Ходорковски, цитиран от Асошиейтед прес.

Орхан Джемал, Александър Расторгуев и Кирил Радченко бяха застреляни при засада през нощта на 30 срещу 31 юли край град Сибю. Днес дипломати от посолството на Русия са идентифицирали телата и руското МВнР потвърди смъртта и самоличността им.

Журналистите са щели да снимат документален филм за присъствието на руски военни от частни военни формирования в ЦАР, твърди живеещият в изгнание руски магнат Ходорковски, който допълва, че проектът "Руски наемници" е финансиран от него. Руското Външно министерство не потвърждава това, само уточнява, че те са пристигнали с туристически визи.

Тримата проучвали частна фирма за сигурност, действаща в ЦАР и свързана с бизнесмен, близък до руския президент Владимир Путин. Споменава се името "Вагнер". Тримата излетели за ЦАР на 27 юли, "за да заснемат кадри от дейностите на частната военна компания "Вагнер" в африканската страна", пише Ходорковски. Компанията е основана от бившия офицер от руското военно разузнаване Дмитрий Уткин и от юни 2014 г. участва в боевете в Източна Украйна на страната на проруските сепаратисти, според информации в медии и на украинските служби.

"Вагнер" действа и в Сирия паралелно с руската армия, която се намеси през септември 2015 г. в подкрепа на режима на Башар Асад. Официално такава компания не съществува, тъй като частните военни компании са забранени в Русия, отбеляза АФП.

Служители в ЦАР казаха, че колата на репортерите е била нападната от десетина мъже, които носели тюрбани и говорели единствено на арабски. Директорът на т.нар. Център за управление на разследванията, за който са работили журналистите, пък съобщава, че те са се отклонили от маршрута.

Телата им ще бъдат докарани в Русия в близките дни, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Ден преди убийството руски военни са убили местен човек в град Дамара и е имало е демонстрации руските военни да напуснат ЦАР.

Орхан Джемал е работил като военен кореспондент в Афганистан, Южна Осетия, Ирак, Сирия и Ливан. Бил е и шеф на отдел "Политика" в "Новая газета". Колегите му го описват като много опитен и много начетен. Режисьорът Александър Раторгуев е документалист. Колегите му го описват като дързък, безстрашен и граждански активен.

Кирил Радченко е фотограф и оператор. Сътрудничил е на Troppierre Group и на ANNA-News (Абхазия), също е работил в Сирия.

47-годишният Александър Расторгуев е смятан за един от най-значителните и радикални режисьори в руското кино, снимал по-специално филм за чеченската война в Русия.

В последните няколко години обстановката в ЦАР е неспокойна заради религиозен конфликт, започнал през 2013 г. Тогава мюсюлмани превземат столицата Банги и свалят от власт президента християнин Франсоа Бозизе. Християните търсят възмездие. ООН прати военен контингент. Твърденията, че от април там се намират и руски военни, не са официално потвърдени от руска страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови