Удариха кабеларки в София, Варна, Бургас и Айтос заради авторски права

OFFNews 05 февруари 2020 в 10:49 5796 0

Снимка ВКП

Мащабна акция срещу малки кабелни оператори за незаконно разпространение на телевизионни програми е провела прокуратурата в София, Варна, Бургас и Айтос, съобщиха от Върховната касационна прокуратура. Преди дни сходни акции имаше и в други градове.

Акцията е за нарушаване на авторски права от страна на операторите и е проведена съвместно с окръжните и районни прокуратури, ГДБОП, Министерството на културата, НАП и КРС. Операцията е подпомагана от специално командировани в България експерти с мобилни офиси на координационния център на Европол за противодействие на престъпления срещу обекти на интелектуалната собственост – (IPC3 – Europol), уточняват от прокуратурата.

Обект на проверките са били шест дружества на общо 17 адреса. Срещу тях са образувани досъдебни производства по чл. 172 а от НК. Той предвижда до 5 г. лишаване от свобода. Имената на кабелните оператори имена не се посочват.

Дружествата са с множество актове и предупредителни протоколи, а задълженията към държавата само на едно от тях са в размер на 1 700 000 лв., допълва прокуратурата.

Установено е и разминаване между броя абонати и сключени договори с крайни потребители. Над 30 000 е броят на клиентите на всички проверявани дружества, които са получавали пиратирания сигнал, посочват от ВКП.

Дружествата са изграждали компютърната инфраструктура за разпространение на тв програмите, която не е фигурирала като техен актив (абонатни станции, мрежи и др.), с цел прикриване и конфиденциалност при насрещни проверки от компетентни органи, съобщава още прокуратурата.

Оттам допълват, че операциите са част от стратегията на държавата за засилено противодействие на нарушенията на правата върху обекти на интелектуалната собственост и извеждане на дружествата, опериращи в сферата на предоставянето на телевизионни програми до краен потребител от т.нар. “сив” сектор. През последните две години страната ни бе извадена от негативния наблюдателен списък „Специален 301“ на Департамента по търговия на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews